Αττική Οδός: Στην κυκλοφορία μετά το φιάσκο. Βροχή μηνύσεων και αγωγών παρά την αποζημίωση

Αττική Οδός: Στην κυκλοφορία μετά το φιάσκο. Βροχή μηνύσεων και αγωγών παρά την αποζημίωση

Τρεις ημέρες μετά το φιάσκο της Αττικής Οδού, όπου εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι λόγω της απίστευτης ολιγωρίας της εταιρείας να προνοήσει για να αντιμετωπιστεί η επέλαση της «Ελπίδας», αποκαταστάθηκε επιτέλους πλήρως από τις 8 το πρωί της Πέμπτης η κυκλοφορία στην Αττική Οδό.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, η οποία είχε μερικώς αποκατασταθεί από το απόγευμα της Τετάρτης, αποκαταστάθηκε πλήρως στις 8 το πρωί σήμερα.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν άνευ καταβολής διοδίων έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 23:59».

Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι τα οχήματα που είχαν απομείνει στην Αττική Οδό μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο parking του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», στα Σπάτα.

«Προς διευκόλυνση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι παρακαλούνται να τα παραλάβουν, πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το σημείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω οχημάτων που εκκινούν από τον κόμβο της Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι») από τις 9:00 έως τις 19:00», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι αποζημιώσεις
Στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη, η διοίκηση της Αττικής Οδού, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων ύψους 2.000 ευρώ, προς τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν εντός του αυτοκινητοδρόμου κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, θα συναντηθεί με την εταιρεία, έτσι ώστε να καθοριστούν το πώς, το πότε και υπό ποια κριτήρια θα δοθούν τα 2.000 ευρώ στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία με ανακοίνωσή της, την Τρίτη 25/01, ενημέρωνε ότι θα διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα, μετά και το αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποζημιωθούν όσοι εγκλωβίστηκαν για ώρες και ταλαιπωρήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο.

«Βροχή» αγωγών, παρά την αποζημίωση
Τρεις μέρες μετά το φιάσκο η Αττική Οδός άνοιξε, ενώ διόδια δεν θα υπάρχουν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Τώρα, όμως, είναι η σειρά των μηνύσεων από τους πολίτες που αποκλείστηκαν στον ακριβοπληρωμένο δρόμο που έγινε μια τεράστια «λευκή» παγίδα.

Οι καταγγελίες είναι συγκλονιστικές. Ακόμα και πλιάτσικο σε αυτοκίνητα εταιρειών που μετέφεραν εμπορεύματα καταγγέλλουν σε δικηγορικά γραφεία οι άνθρωποι που έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες.

Πολλοί ήταν οι οδηγοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους στην Αττική Οδό, όταν βρήκαν τρόπο διαφυγής. Την ώρα που επέστρεψαν πολλοί από αυτούς είδαν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα στα παρμπρίζ και σε κάποιες περιπτώσεις να έχει γίνει προσπάθεια να αφαιρεθούν εμπορεύματα.

Οι εντολές για μηνύσεις και αγωγές κατά της εταιρείας πέφτουν «βροχή», με τους πολίτες να μην ικανοποιούνται από τις 2.000 ευρώ που συμφώνησε να καταβάλει η εταιρεία και να διεκδικούν περαιτέρω αποζημιώσεις.

Εκατοντάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες ακόμα σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να διορθώσουν τις βλάβες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το πρωί της Πέμπτης υπολογίζονταν ότι ο αριθμός των παροχών που δεν εξυπηρετούνταν ήταν περίπου 1.000, με τον ΔΕΔΔΗΕ να υποστηρίζει ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχουν αποκατασταθεί όλες.

Επίσης, υπάρχει σκέψη από το υπουργείο Ενέργειας για μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των παροχών που διεκόπησαν για μέρες εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα