Η κακοκαιρία Ελπίδα περιόρισε την εξάπλωση του κορονοϊού. Τα γυρίζει ο αρνητής γιατρός

Η κακοκαιρία Ελπίδα περιόρισε την εξάπλωση του κορονοϊού. Τα γυρίζει ο αρνητής γιατρός

Στο μέτωπο του κορονοϊού, μέσα σε 48 ώρες οι νεκροί άγγιξαν τους 200, ενώ και τα κρούσματα παραμένουν σε πενταψήφιο νούμερο. Την ίδια στιγμή, το θέμα που «καίει» τους καταστηματάρχες είναι τι θα γίνει με την παράταση ή όχι των μέτρων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Πάντως, εντύπωση προκαλεί η αλλαγή στάσης του ηγέτη των αντιεμβολιαστών στη χώρα, ο οποίος προσβλήθηκε από κορονοϊό. Τώρα τα γυρίζει και λέει ότι δεν πρόκειται για… μια απλή γριπούλα.
Μπορεί η κακοκαιρία Ελπίδα να φρέναρε για λίγο την εξάπλωση του κορονοϊού, ωστόσο οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά στην άρση των μέτρων.

Η ώρα για το τι θα ισχύσει τον Φεβρουάριο σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα και τηλεργασία, έφτασε.

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καταλήξει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση.

Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα για την χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού που ισχύουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

Κι αυτό διότι μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να έχει σταθεροποιηθεί, οι «σκληροί» δείκτες, όμως, επιμένουν και το ΕΣΥ ασφυκτιά.

Χθες 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Μέσα σε 48 ώρες οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 200. Σταθερά υψηλός παραμένει και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς χθες άγγιξαν τους 653, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τις 432.

Σημειώνεται πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια έως 6 άτομα και με την μουσική στο αθόρυβο.

Μειωμένη είναι η πληρότητα και στα γήπεδα, ενώ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται η εφαρμογή της τηλεργασίας έως 50%.

«Τα γυρίζει» ο αρνητής γιατρός
Ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης, ο οποίος είχε γίνει ο «μπροστάρης» του αντιεμβολιαστικού κινήματος, φαίνεται να «τα γυρίζει».

Χρειάστηκε να νοσήσει βαριά ο ίδιος από κορονοϊό και να νοσηλευτεί για εννέα μέρες στο Σισμανόγλειο, προκειμένου να αλλάξει απόψεις σχετικά με την επικινδυνότητα του κορονοϊού.

Ο ίδιος, εμφανώς καταβεβλημένος από την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, λέει τώρα ότι ο κορονοϊός δεν είναι «μια απλή γριπούλα».

Υπενθυμίζεται ότι ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης είχε πρωτοστατήσει στη διοργάνωση συγκεντρώσεων κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών με το πειθαρχικό να τον εγκαλεί, μεταξύ άλλων, για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για τη χαλάρωση των μέτρων
Στην «εντατική» βρίσκεται η εστίαση τον τελευταίο μήνα, με το μέλλον της να βρίσκεται στα χέρια των ειδικών οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο.

Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό είναι οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι θάνατοι, οι διασωληνώμένοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται υποχώρηση των κρουσμάτων σταθερά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα