Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2; Τι θα γίνει με όσους δεν έκαναν την τρίτη δόση;

Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2; Τι θα γίνει με όσους δεν έκαναν την τρίτη δόση;

Το στέλεχος φάντασμα του κορονοϊού Όμικρον 2 εντοπίστηκε σε δύο εισαγόμενα περιστατικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για δυο ταξιδιώτες από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται ήδη σε απομόνωση. Η νέα μετάλλαξη δε φαίνεται προς το παρόν να είναι πιο μολυσματική, ωστόσο, με δεδομένη την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται, εγείρονται ανησυχίες ότι μπορεί και να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού.
Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στους επιστήμονες η υποπαραλλαγή Όμικρον 2, τη στιγμή που τα δυο πρώτα κρούσματά της καταγράφηκαν στη χώρα μας.

Πρόκειται για δυο ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα, στις 13 Ιανουαρίου από την Αίγυπτο εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχουν ιχνηλατηθει και βρίσκονται σε απομόνωση.

H υποπαραλλαγή BA.2, όπως είναι το επιστημονικό της όνομα, εντοπίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί επιστήμονες την ονόμασαν «stealth» παραλλαγή, επισημαίνοντας τη δυσκολία στον εντοπισμό της που την καθιστά σχεδόν αόρατη.

Αν και ακόμα η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 είναι υπό διερεύνηση, θεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά.

«Κόκκινος» συναγερμός
Νέα κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 έχουν εντοπιστεί, εκτός από τη χώρα μας στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία το Βέλγιο, τη Γαλλία τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ.

Ντόρα Μπακογιάννη – Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν
Μιλώντας στο MEGA η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να προφυλάξουν τη ζωή τους, ενώ τόνισε πως το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους θα υπάρχει όσο ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Μοναδική ασπίδα προστασίας, τονίζουν σε κάθε τόνο οι επιστήμονες, είναι ο εμβολιασμός και δη με την αναμνηστική δόση.

Ανεμβολίαστοι από την 1η Φεβρουαρίου όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση στο 7μηνο
Εκπνέει η προθεσμία για τους πολίτες που δεν έχουν λάβει ακόμα την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού καθώς από τον ερχόμενο μήνα αλλάζει το πλαίσιο.

Από την 1η Φεβρουαρίου εμβολιασμένοι θα λογίζονται όσοι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μέχρι επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Συνεπώς, όσοι δεν φροντίσουν να εμβολιαστούν μέχρι το πέρας της προθεσμίας, θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι.

«Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το επτάμηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει εννέα μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους» είχε πει προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Άρα, για να το πούμε απλά, όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους επτά μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου» σημείωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, 870.000 πολίτες δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού για να εμβολιαστούν παρά το γεγονός ότι δικαιούνται την τρίτη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί 870.000 πολίτες, εφόσον δεν σπεύσουν να κλείσουν να ραντεβού και να εμβολιαστούν, από την 1η Φεβρουαρίου χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου δεν θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα