Κορονοϊός: Παράσταση των μέτρα για ακόμη μία εβδομάδα - Πότε θα χαλαρώσουν, τι θα επανέλθει πρώτα

Κορονοϊός: Παράσταση των μέτρα για ακόμη μία εβδομάδα - Πότε θα χαλαρώσουν, τι θα επανέλθει πρώτα

Την παράταση των μέτρων ακόμη για μία  εβδομάδα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και η εισήγηση έγινε δεκτή από το υπουργείο Υγείας. 

Τα κρούσματα που επιμένουν  να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα έκανε τους ειδικούς να εισηγηθούν την παράταση των μέτρων για ακόμη μία εβδομάδα και την κυβέρνηση να ανακοινώνει την παράταση των μέτρων 

 Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα, τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Έτσι, τα ισχύοντα μέτρα θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί αν στις 31/01/2022 θα αποφασιστεί κάποιου είδους χαλάρωση με επικρατέστερη την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Τα μέτρα αναμένεται να επενεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, που θα συνεδριάσουν εκ νέου και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να αποφασιστεί εαν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση, αλλά και τι θα ισχύει με το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης.

Δημήτρης Παρασκευής: Διασωληνωμένοι και θάνατοι οδήγησαν στην παράταση των μέτρων

Η επιδημιολογική εξέλιξη είναι μεν αισιόδοξη, αλλά τα κρούσματα και οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόνισε ο κ. Παρασκευής μιλώντας στον Real Fm 107,1.υπογραμμίζοντας πως οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων «βάρυναν» ουσιαστικά στην απόφαση της επιτροπής να εισηγηθεί την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα.

Ωστόσο ο κ. Παρασκευής επισήμανε πως καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, προσθέτοντας πως το 50% των νοσηλειών στις απλές κλίνες οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον.

Για τους θανάτους ανέφερε πως κατεξοχήν αφορούν σε προηγούμενες νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Και προειδοποίησε ότι η ήπια νόσηση την οποία προκαλεί η Όμικρον «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και δεν πρέπει θεωρείται πως είναι ακίνδυνη ειδικά για τους ανεμβολίαστους».

Επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας- Προληπτικής Ιατρικής αναφέρθηκε στα συμπτώματα της Όμικρον, αλλά και στους εμβολιασμούς.

Tα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.
Απαγορεύεται η μουσική.
Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων. Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα