Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά του Αγίου Όρους. Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά του Αγίου Όρους.  Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι

Σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε εχθές το μεσημέρι ανοιχτά της Χαλκιδικής.
H σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ, σε απόσταση 137 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Χαλκιδικής.

Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος έγινε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί.

Η σεισμική δόνηση, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ και η Αττική ταρακουνήθηκε.

Λέκκας: «Φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός»
«Όπως φαίνονται τώρα τα πράγματα, ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουμε αρκετούς μικρότερους σεισμούς. Ήταν ένας σεισμός 5,4 Ρίχτερ, που έγινε αντιληπτός σε μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας, αλλά δεν είχε επιπτώσεις, γιατί ήταν στο θαλάσσιο χώρο, αρκετά μακριά από τα αστικά κέντρα. Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ένας σεισμός πάνω από το ρήγμα της Ανατολίας που συνδέεται με μεγάλα γεγονότα και στον τουρκικό αλλά και στον ελλαδικό χώρο», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει και 7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα