Ο Διομήδης επελαύνει με ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις– Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ο Διομήδης επελαύνει με ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις– Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία Διομήδης επηρεάζει σήμερα, για δεύτερη ημέρα, τη χώρα μας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, ιδίως στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα, καθώς επίσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Μακρινίτσα (138 χιλιοστά), στην Αγιά Λάρισας (86), στην πόλη της Καρδίτσας (70), στη Σκιάθο (65) και στον Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (64 χιλιοστά).

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές κάνει την εμφάνισή του το καιρικό σύστημα με το όνομα «Διομήδης», με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από την εκδήλωση της κακοκαιρίας.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το 112 και στάλθηκε χθες προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, τα νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Δείτε την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που προκαλεί την κακοκαιρία «Διομήδης»

Σήμερα Τρίτη ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Πυκνές θα είναι χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Από το βράδυ άρχισε να στρώνει το χιόνι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά αλλά και στη Λάρισα.

 Την ίδια ώρα, προβλήματα αντιμετωπίζουν στην ηλεκτροδότηση περιοχές της Λάρισας, ενώ στην Ελασσόνα τα σχολεία είναι κλειστά με απόφαση του δημάρχου.

Στο κέντρο του Βόλου  ξεριζώθηκαν δέντρα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος τα οποία απομάκρυναν άνδρες της Πυροσβεστικής, σήμερα τα ξημερώματα. Λόγω καιρικών συνθηκών και διακοπών ηλεκτροδότησης κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του δημάρχου Ν. Πηλίου τα νηπιαγωγεία και δημοτικά του δήμου και μόνο το Γυμνάσιο Μηλεών.

Οι βροχές χθες έβγαλαν έξω τη θάλασσα στο Εμποριό της Χίου, ενώ σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν στην Κάλυμνο από τις έντονες βροχοπτώσεις.

 Χιονοπτώσεις σε Μέτσοβο, Κόνιτσα και Ζαγόρι

 Στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές περιοχές στο Μέτσοβο, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι, καθώς από τη νύχτα, σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις στον νομό Ιωαννίνων.

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός, με 19 μηχανήματα να κινούνται σε όλο το οδικό επαρχιακό δίκτυο, προκειμένου να ρίξουν αλάτι αλλά και να ανοίξουν τους δρόμους.

Το κρύο είναι τσουχτερό, με τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Οι οδηγοί συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12/1) και κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Επίσης στα ορεινά – ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας θα σημειωθούν πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις κατά τόπους.

Την Πέμπτη (13/1) και την Παρασκευή (14/1) τις πρωινές και βραδινές ώρες αναμένεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε συστάσεις και οδηγίες καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:
• Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
• Να μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα.
• Να προσέξουν τις μετακινήσεις σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Να χρησιμοποιούνται αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Η λίστα με τα προβλήματα σε Πάτρα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

   Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.
   Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία:

   *Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

   *Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
 
   *Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης

   *Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου

   *Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών

   *Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου

   *Στην επαρχιακή οδό Ελαιώνα - Καλαβρύτων, μέσω των τοπικών κοινοτήτων, Μαμουσίας, Δουμένων και Ζαχλωρούς

   Παράλληλα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και της αυξημένης υγρασίας, έχει δημιουργηθεί παγετός στο οδόστρωμα.

   Πάντως, σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

   Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, λόγω των βροχοπτώσεων, που έχουν προκαλέσει καθιζήσεις και κατολισθήσεις, διεκόπη η κυκλοφορία στα εξής σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας.

   ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

   *Στην επαρχιακή οδό Μπερμπατίου -Παραδεισίου, λόγω καθίζησης οδοστρώματος

   *Στην επαρχιακή οδό 'Ανω Μακρυνούς - Παραδείση 

   *Στο 24ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω του αυτοκινητόδρομου Ιόνιας Οδού μεταξύ του 14.5ου χιλιομέτρου στην διασταύρωση Γαβρολίμνης και 28ου χιλιομέτρου της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στην περιοχή, Ζεστή

   *Στην επαρχιακή οδό Κρυονερίου - Αμπελακιώτισσας και συγκεκριμένα στο 20ο χιλιόμετρο, μετά τη διασταύρωση Κρυονερίου - Περδικόβρυσης - Αμπελακιώτισσας, όπου σημειώθηκαν πτώσεις βράχου και δέντρων στο ρεύμα προς Αμπελακιώτισσα.

   *Στην επαρχιακή οδό Παραβόλας -Προυσού, στην είσοδο της τοπικής κοινότητας λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

   ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

   Διεκόπη η κυκλοφορία από το Κυπαρίσσι του δήμου Ερυμάνθου προς το φράγμα Πείρου Παραπείρου, ενώ στο Νέο Κομπηγάδι η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια, λόγω κατολίσθησης.

   ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

   *Στην θέση «Μάρμαρα» της Νέας Μανωλάδας, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου

   *Στην επαρχιακή οδό Μέλισσας - Αγίου Χαράλαμπους του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, λόγω μεγάλης καθίζησης οδοστρώματος.

   *Στις τοπικές κοινότητες Ξενίων του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Βάλμης του δήμου Ήλιδας, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Πηνειού, λόγω κατολίσθησης χωμάτων στο ύψος της τοπικής κοινότητας Βάλμης.

   Σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα