Γιαμαρέλλου: Ασφαλές το ρεβεγιόν με self test, αρκεί να γίνει την ίδια ημέρα και να γίνει σωστά

Γιαμαρέλλου: Ασφαλές το ρεβεγιόν με self test, αρκεί να γίνει την ίδια ημέρα και να γίνει σωστά

Τα self test παρέχουν ασφάλεια, εάν γίνουν την ημέρα του ρεβεγιόν. Τα self tests, αν γίνουν την ίδια μέρα και γίνουν σωστά, ανιχνεύουν εάν έχεις ιό που δεν μεταδίδεις ακόμη. 

Για τα νέα περιοριστικά μέτρα που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από αύριο στη χώρα, τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και τις ενδοοικογενειακές συναντήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει των εορτών, μίλησε στην εκπομπή Check in στα γεγονότα της TV100 και τη Βάσω Λυκουρίνου, η Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Η κα Γιαμαρέλλου σημείωσε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους έχουμε διπλό κέρδος.  Από τη μια προφυλάσσουμε από τη μετάλλαξη Όμικρον και κερδίζουμε χρόνο και από την άλλη, γίνεται προσπάθεια να μη πιεστεί η οικονομία.

 Σχολιάζοντας την επιλογή άλλων χωρών να προχωρήσουν σε lockdown, παρά την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους, η κα Γιαμαρέλλου σχολίασε ότι “πιθανόν το κάνανε διότι είχαν εγκαταλείψει τα περιοριστικά μέτρα”. “Στην Ολλανδία ήταν τα πάντα ελεύθερα. Βιάζονταν, λοιπόν, πάρα πολύ γιατί δεν ξέρανε τι βρίσκεται σε επώαση. Πόσοι ασθενείς θα μπουν στο νοσοκομείο, πόσοι θα αρρωστήσουν στο σπίτι. Έπρεπε να κάνουν ότι μπορούν για να μη καταρρεύσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας τους. Εμείς εφαρμόζαμε μέτρα. Βέβαια, δεν ήμασταν πολύ συνεπείς. Καμιά φορά υπήρχε η αισιοδοξία του “τι θα πάθω;”. Δεν είναι έτσι”.

Η καθηγήτρια παθολογίας και λοιμωξιολόγος, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που ενέχουν οι ενδοοικογενειακές συγκεντρώσεις, σημειώνοντας ότι τα self test παρέχουν ασφάλεια, εάν γίνουν την ημέρα του ρεβεγιόν. “Τα self tests, αν γίνουν την ίδια μέρα και γίνουν σωστά, ανιχνεύουν εάν έχεις ιό που δεν μεταδίδεις ακόμη. Η διάρκειά τους όμως δεν είναι σαν το rapid, το αντιγονικο που είναι 48ωρο ή σαν το μοιριακό που ζητάμε να είναι τριήμερο”.

 Σχετικά με το στέλεχος Όμικρον, η κα Γιαμαρέλλου επανέλαβε ότι αυτό είναι μεταδοτικότερο, αλλά και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι προκαλεί ηπιότερη νόσηση. “Ότι είναι μεταδοτικότερο, ούτε συζήτηση. Ξέρουμε ότι είναι πέντε φορές μεταδοτικότερο, όμως έχεις 80 φορές μικρότερη πιθανότητα να βρεθείς στο νοσοκομείο και 10 φορές μικρότερη να χάσεις τη ζωή σου. Αλλά ξέρετε ότι αυτά τα αποτελέσματα έχουν βγει κυρίως από τα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής. Παρόλο που έχουν πάνω από 260.000 κρούσματα ο μέσος όρος της ηλικίας είναι 30 με 40 έτη, ενώ πολλοί έχουν νοσήσει από διαφορετικά στελέχη και δεν ξέρουμε πιο είναι το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό. Επομένως δεν μπορούμε να μεταφέρουμε απόλυτα το αισιόδοξο μήνυμα “μη νοιάζεστε, η νόσος δεν είναι μολυσματική, δεν πρόκειται να χάσετε τη ζωή σας” ανέφερε η κα Γιαμαρέλλου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα