Ποιος θυμάται το ΜΙΝΙΟΝ; Ευρωπαϊκά στάνταρντ – Ανθρώπινες συνθήκες

Ποιος θυμάται το ΜΙΝΙΟΝ; Ευρωπαϊκά στάνταρντ – Ανθρώπινες συνθήκες

Οι νεότεροι αγνοούν την ύπαρξή του. Οι παλαιότεροι όμως, ειδικά όσοι ήταν παιδιά, δεν το ξέχασαν ποτέ. Ήταν το «ΜΙΝΙΟΝ», το πρώτο αμερικανικού ή ευρωπαϊκού επιπέδου αν το θέλετε πολυκατάστημα της Αθήνας. 

Ένα πολυκατάστημα που διακρίθηκε για το πρωτοποριακό του μάνατζμεντ, για την ποικιλία των προϊόντων του, για τον μεγάλο αριθμό των υπαλλήλων του, και το νεωτερισμό που έφερε στην Αθήνα των αρχών του 1970, και τέλος για τα πλήθη των μεγάλων και μικρών πελατών του.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 1930 από ένα ταπεινό περίπτερο, που ο ιδιοκτήτης του, ο δαιμόνιος Γιάννης Γεωργακάς κατόρθωσε στη δεκαετία του 1950 να του δώσει διαστάσεις «αμερικανικού ονείρου» και να το μεταμορφώσει στη ναυαρχίδα του αθηναϊκού λιανικού εμπορίου.  

Βρισκόταν στη γωνία Πατησίων και Σατωβριάνδου (Πατησίων 13), και στους 8-9 ορόφους του οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να εξυπηρετηθούν από τους 1.000 υπαλλήλους του καταστήματος, και να διαλέξουν ένα ή περισσότερα από τα 120.000 διαφορετικά προϊόντα του.

Ευρωπαϊκά στάνταρντ – Ανθρώπινες συνθήκες
 Όμως ο Γιάννης Γεωργακάς, εκτός από σπουδαίος έμπορος και επιχειρηματίας ήταν και ωραίος άνθρωπος κι έτσι φρόντισε ώστε το ΜΙΝΙΟΝ να γίνει και να λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια. Στο καθαρά εμπορικό κομμάτι, ήταν αυτός που έφερε το δόγμα ότι μπορούσε κάποιος να βρει τα πάντα στο κατάστημα, καθιέρωσε τις εκπτώσεις, κατάργησε τα «παζάρια», δημιούργησε τις πολύ πρακτικές όπως αποδείχθηκε «λίστες γάμου», εξόπλισε με κυλιόμενες σκάλες όλο το κτίριο, και λειτούργησε για πρώτη φορά σε εμπορικό κατάστημα εστιατόριο. Στο χώρο του καταστήματος άρχισαν να γίνονται επιδείξεις νέων εμπορευμάτων, επιδείξεις μόδας με διάσημα μοντέλα της εποχής, αλλά και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές όπως Μαριάννα Τόλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Χάρυ Κλιν, και πολλοί άλλοι.

διαβάστε αναλυτικά και δείτε τα βίντεο στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα