Ξαφνικά νέα μέτρα σε εστιατόρια και μπαρ - Φόβοι και για τα σχολεία μετά τα Χριστούγεννα

Ξαφνικά νέα μέτρα σε εστιατόρια και μπαρ - Φόβοι και για τα σχολεία μετά τα Χριστούγεννα

Νέα μέτρα στην εστίαση είναι στο τραπέζι μετά τις γιορτές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αλλά και πριν, από τους φόβους για την Μετάλλαξη Ομικρον. Η εστίαση είναι στο επίκεντρο με τα νέα μέτρα, με μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα να είναι στο στόχαστρο για τα ρεβεγιόν, ενώ δεν αποκλείεται προ δυσάρεστων εκπλήξερων να βρεθούν και οι καφετέριες. Όλα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Ομικρον απειλεί ξεκάθαρα τα Χριστούγεννα.

Οι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα και αποκλείουν το lockdown, ενώ όλα φανερώνουν ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο για περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές, εφόσον η μετάλλαξη Ομικρον σαρώσει τη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό χθες από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν και να εφαρμοσθούν κάποια νέα μέτρα που θα αφορούν εμβολιασμένους και θα σχετίζονται κυρίως με την αύξηση του testing. Υπό εξέταση είναι εάν θα πρέπει να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπουν έτσι και αλλιώς σε κλειστούς χώρους εστίασης.

 
Νέα μέτρα πάντως δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατες δηλώσεις του. Μπορεί ο κ. Πλεύρης να επεσήμανε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, όμως πολλοί από τους νέους περιορισμούς που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή με το νέο χρόνο αλλά και πριν, θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους.

Ήδη εξάλλου το πρώτο μετρό που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση αφορά και στους εμβολιασμένους. Από χθες Κυριακή 19 Δεκεμβρίου όσοι επιστρέφουν στην χώρα από ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο είτε PCR test 72 ωρών είτε Rapid test 24 ωρών.

 
Ακόμη και εμβολιασμένοι να είναι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν τον εργαστηριακό έλεγχο. Γεγονός που σημαίνει ότι και οι Έλληνες συμπολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι και θα πάνε στο εξωτερικό, θα πρέπει όταν επιστρέφουν να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Έρχονται νέα μέτρα στην εστίαση μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Η εστίαση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα μέτρα τη νέα χρονιά.

-Αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου σε όλα τα νυχτερινά καταστήματα εστίασης, μπαρ εστιατόρια αλλά και κέντρα διασκέδασης. Μετα ισχύοντα μέτρα, οι εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται κανονικά στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα.

-Η κυβέρνηση μελετά τον περιορισμό του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

-Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Πλέον υπάρχουν επιστήμονες που εισηγούνται ακόμη και mini lockdown στην κυβέρνηση μετά τις γιορτές εάν εξαπλωθεί ραγδαία η Μετάλλαξη Όμικρον. Κάτι που όμως αποκλείει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση.

Πρόταση για κλειστά σχολεία μετά τις γιορτές
Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από 15 ημέρες και στις τάξεις της υπάρχουν κάποιοι που ζητούν τη λήψη πιο δραστικών μέτρων, πέρα από τα αυξημένα τεστ και την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είναι η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, αλλά και η επαναφορά της τηλεκπαίδευσης μετά τις γιορτές - κάτι που κατηγορηματικά έχει αποκλείσει κατά το παρελθόν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπενθύμισε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η «Δέλτα», παραδεχόμενος παράλληλα τον προβληματισμό που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο.

«Η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον -που θα γίνει και στη χώρα μας- να καθυστερήσει, ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.

Για μία ακόμη φορά, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown στη χώρα, λέγοντας ότι η κατεύθυνση τυχόν νέων μέτρων θα αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους.

.ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα