Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα - Από 15 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα -  Από 15 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Από τις 26 Νοεμβρίου που αναγνωστίστηκε η παραλλαγή Όμικρον δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός.

Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και σε λίγους μήνες περισσότερο από το μισό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι η Όμικρον εμφανίζει «τρεις ως έξι φορές περισσότερες λοιμώξεις από ό,τι η Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα».

«Είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τόνισε, επικαλούμενη δήλωση του δρ Άντονι Φάουτσι.

Αναφερόμενη στην 3η δόση, υπενθύμισε ότι παρέχει 93% προστασία από την εισαγωγή σε νοσοκομείο, 92% προστασία από σοβαρή νόσο, καθώς επίσης μειώνει και τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Υπογράμμισε δε ότι «αυξάνει 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερικών αντισωμάτων».

Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για βράχυνση του χρόνου ανάμεσα στις δόσεις -όσον αφορά στην αναμνηστική δόση-, τόνισε ότι «στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης», ενώ χαρακτήρισε «αβάσιμη» τη σκέψη ότι η ανοσία διαρκεί τρεις μήνες.

Μάριος Θεμιστοκλέους: 15 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί για τις ηλικίες 5-11 ετών
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι για τις ηλικίες 5-11 ετών στην χώρα μας θα φτάσουν τα εμβόλια στις 13 Δεκεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η σχετική πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Σε αυτόν τον πληθυσμό, συνιστάται η δόση του εμβολίου να είναι μικρότερη από αυτή που χορηγείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, σύμφωνα με τον ΕΜΑ. Όπως και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, ανάμεσα στις οποίες θα μεσολαβεί διάστημα τριών εβδομάδων.

Πού θα γίνονται οι εμβολισμοί παιδιών 5-11 ετών
Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε νοσοκομεία, ενώ σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην πρώτη φάση θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα στην Αττική, θα γίνονται εμβολιασμοί σε πέντε εμβολιαστικά σημεία: στο “Παίδων Αγία Σοφία”, στο “Παίδων Πεντέλης”, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας “Αγία Σοφία” Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν οι καταδρομικοί εμβολιασμοί, όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ανέφερε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων με μια δόση στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται σε 77%, ενώ όσο αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους, το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται σε 73%.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι σε 10 μέρες κλείστηκαν 1 εκατ. ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ από την στιγμή της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, κλείστηκαν έως σήμερα περισσότερα από 70.000 ραντεβού 1ης δόσης – μια εβδομάδα νωρίτερα και πριν την κυβερνητική ανακοίνωση, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 24.000.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO