Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης – Παραμένει στις φυλακές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2027

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης – Παραμένει στις φυλακές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2027

Στην φυλακή θα παραμείνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2027.

Το δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας, με βούλευμα του απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, υιοθετώντας την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση. 

Ο Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021),19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής).
 
Με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα πριν από τις αλλαγές του 2019 προβλεπόταν πως όλοι οι ισοβίτες θεμελίωναν δικαίωμα αποφυλάκισης ύστερα από παραμονή το πολύ 19 ετών στις φυλακές.

Σύμφωνα με την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας το οποίο υιοθέτησε την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση ο παλιός κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες , όπως π.χ ο Κουφοντίνας.

Με βάση ωστόσο τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ).

Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως αυτή η ρητή αναφορά περί δικαιώματος να αποφυλακιστούν με όρους οι πολυισοβίτες στα 25 χρόνια, , καλύπτει το «κενό νόμου», όπως το περιγράφουν και επισημαίνουν και λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019 το θέμα της αποφυλάκισης των πολυισοβιτών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα