Αναμορφωτικά μέτρα για τους ανήλικους που απειλούσαν πεζούς με ψεύτικο όπλο

Αναμορφωτικά μέτρα για τους ανήλικους που απειλούσαν πεζούς με ψεύτικο όπλο

Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την επιβολή αναμορφωτικών μέτρων για τους πέντε 15χρονους που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν με ψεύτικο όπλο εναντίον πεζών για να τους ληστέψουν στη Θεσσαλονίκη. Όπως είναι γνωστό όταν κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. ένας εξ αυτών έστρεψε το ίδιο όπλο κατά αστυνομικών που επέβαιναν σε συμβατικό αυτοκίνητο.

 Οι ανήλικοι, όλοι μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου, συνελήφθησαν κατόπιν αστυνομικών αναζητήσεων, ενώ σήμερα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στον Ανακριτή Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, για απόπειρα ληστείας. Στις απολογίες τους φαίνεται να ισχυρίστηκαν ότι ήθελαν να κάνουν πλάκα κι ότι το όπλο ήταν σαν αυτό που έχουμε στις Απόκριες. Αρνήθηκαν, δε, ότι τράβηξαν βίντεο με τις επιθέσεις για να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αποφασίστηκε τελικά να αφεθούν ελεύθεροι και να επιβληθούν σε βάρος τους αναμορφωτικά μέτρα, κατά τα ισχύοντα στον Ποινικό Κώδικα σε περιπτώσεις ανήλικων δραστών. Όπως έγινε γνωστό, τα μέτρα αφορούν: ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας στους γονείς τους και παρακολούθηση από επιμελητές ανηλίκων.

Το χρονικό

Οι δράστες, μόλις 15 χρονών, συλλαμβάνονται και το κουβάρι της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται. Οι 5 ανήλικοι ξεκινούν προχθές το βράδυ από τα σπίτια τους, αποφασισμένοι να διαπράξουν και να βιντεοσκοπήσουν ληστείες, με ένα ψεύτικο όπλο που έχουν μαζί τους.

Το πρώτο άτομο που μπαίνει στο στόχαστρό τους, περιγράφει τις στιγμές που έζησε.

«Ακούω πίσω μου μια φωνή ‘τα λεφτά σας’. Νόμιζα ότι ήταν κάποιος γνωστός στην αρχή, αλλά γύρισα και είδα το πιστόλι που με σημάδευε».

Ο ένας εκ των πέντε βιντεοσκοπεί και οι υπόλοιποι απειλούν.

«Το πήρα λίγο στα αστεία πρώτα, αλλά μετά το πιστόλι σοβάρεψαν τα πράγματα».

Ο άτυχος άντρας προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του, με το κάθε δευτερόλεπτο να περνάει αργά και βασανιστικά.

«Το είδα το βίντεο που με απειλούσαν με το πιστόλι. Όταν ρώτησα τον μικρό ‘γιατί το κάνετε αυτό’ είπε για πλάκα».

Το τέλος του εφιάλτη του έρχεται λίγο αργότερα με τους μαθητές, να κάνουν τα πάντα βάσει της σκηνοθεσίας που είχαν στο μυαλό τους.

«Πυροβόλησε τρεις φορές με το στόμα και έφυγαν».

Η αστυνομία έχει ειδοποιηθεί και οι δράστες συνεχίζουν, με μια γυναίκα να είναι το 2ο υποψήφιο θύμα τους.

«Σταμάτησαν μια γυναίκα και μπήκαν από την πίσω πόρτα και από ό,τι έμαθα της είπαν ‘μαμά τα λεφτά σου’».

Οι νεαροί βρίσκονται ήδη στη συμβολή των οδών Αναξιμάνδρου και Πλαστήρα στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου θα σταματήσουν ένα συμβατικό όχημα της αστυνομίας που έχει σπεύσει, με τον 15χρονο που κρατάει το ψεύτικο όπλο να μπαίνει μπροστά από το όχημα και να σημαδεύει τους αστυνομικούς.

Οι δράστες συλλαμβάνονται και αμέσως ειδοποιούνται οι γονείς τους. Σε κατάσταση σοκ από τις αποκαλύψεις, πηγαίνουν στο αστυνομικό τμήμα και προσπαθούν να πιστέψουν τα όσα τους λένε οι αστυνομικοί.

«Τους δύο τους γονείς τους είδα μέσα στο τμήμα, ο ένας μάλλον ήταν και αστυνομικός. Ο άλλος πιθανόν να ήταν οδηγός», λέει το θύμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα