Σενάρια για νέα μέτρα κα φήμες για lockdown, ενώ η κυβέρνηση διαψεύδει

Σενάρια για νέα μέτρα κα φήμες για lockdown, ενώ η κυβέρνηση διαψεύδει

Η μετάλλαξη Όμικρον οδήγησε στην αναβολή του συνεδρίου της ΝΔ και πυροδότησε νέο κύκλο σεναρίων για μέτρα πριν τα Χριστούγεννα .

Νέο κύκλο σεναρίων για νέα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα πυροδοτεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη.

Μετά και την αναβολή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας για τον Απρίλιο εξαιτίας της νέας μετάλλαξης, όπως ανακοίνωσε χθες κατά το προσυνέδριο στα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και καθώς εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα και στη Μεγάλη Βρετανία, τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν.

Στο χώρο της εστίασης ειδικότερα κυκλοφορούν φήμες ακόμη και για lockdown σε μία ή δύο εβδομάδες. Κυβερνητικά στελέχη πάντως διέψευδαν ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και επέμεναν ότι δεν αλλάζει τίποτε στη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του νέου κύματος κορονοϊού.

Το Μαξίμου ως γνωστόν θέλει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι και τα Χριστούγεννα με ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία. Το ερώτημα είναι εάν θα τα καταφέρει ή εάν έστω θα πάρει κάποια πρόσθετα μέτρα εν τω μεταξύ.

Το τελευταίο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει αφορά σε ωράριο στην εστίαση, δηλαδή να κλείνουν εστιατόρια, μπαρ κλπ το βράδυ, πχ τα μεσάνυχτα. Και ένα τέτοιο μέτρο βέβαια θα προκαλούσε νέο γύρο αντιδράσεων από τους καταστηματάρχες της εστίασης, εφόσον δεν συνοδευόταν από μέτρα στήριξης. Αλλά τα χρήματα δεν υπάρχουν και η ενεργειακή κρίση κάνει ακόμη πιο στενά τα οικονομικά περιθώρια.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι το πιθανότερο είναι να μην επιβληθεί ωράριο ή γενικά οριζόντια μέτρα στην εστίαση. Δεν απέκλειαν όμως να απαγορευτεί η πρόσβαση και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης για τους ανεμβολίαστους. Ή να χρειάζεται πλέον 24ωρο και όχι 48ωρο rapid test για την πρόσβαση ανεμβολίαστων πχ σε λιανεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι έχει τεθεί και το πλήρες μπλόκο στους ανεμβολίαστους, δηλαδή ο αποκλεισμός τους και από το λιανεμπόριο και τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ακόμη και εάν έχουν κάνει rapid test. Μέχρι στιγμής όμως το Μαξίμου είχε απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Επανέρχονται πάντως τα σενάρια υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού.

Ελπίδες δημιουργεί η εκτίμηση ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς και η δήλωση του καθηγητή σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντή του Ομίλου Oxford Vaccine, ότι εάν χρειαστεί μπορεί να κατασκευαστεί νέο εμβόλιο πολύ γρήγορα.

Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, ελπίζει ότι αυξηθεί κι άλλο η εμβολιαστική κάλυψη αλλά κυρίως ποντάρει στην τρίτη δόση. Η Δύση δέχεται όμως επικρίσεις μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 στις πιο φτωχές χώρες και αυτό εκτιμάται ότι επέτρεψε να μεταλλαχθεί ο ιός στη νότια Αφρική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε πάντως την Παρασκευή εκ νέου σε προσωρινή άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πατέντες των εμβολίων και το ζήτημα θα συζητηθεί στον ΠΟΥ την ερχόμενη εβδομάδα.

News247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα