Οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ – Ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ – Ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Αδυσώπητα χτυπάει ο κορονοϊός τη χώρα και τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση. Χθες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ουσιαστικά κατέρρευσε, αφού δεν μπορούσε να δεχτεί άλλους ασθενείς και χρειάστηκε να τους μεταφέρει σε άλλα νοσοκομεία. Από σήμερα άρχισε επίσης και η διάθεση των μονοκλωνικών φαρμάκων από τα νοσοκομεία σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Στα όρια της αντοχής του το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άλλοι 78 συνάνθρωποί μας έχασαν χθες τη μάχη με τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, περισσότερες από 500 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εχθές, ενώ στα ύψη παραμένουν οι διασωληνωμένοι καθώς έφτασαν τους 621.

Ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και χτυπά νέους, εγκύους, παιδιά.

Μέσα σε επτά ημέρες διαγνώστηκαν 11.131 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους από 4 έως 18 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε χθες τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η μητέρα πεντάχρονου αγοριού, το οποίο νόσησε από κορονοϊό και στη συνέχεια εμφάνισε σπάνιο σύνδρομο.

Κυρώσεις για αρνητές γονείς
Την ίδια ώρα, καταγράφονται συνεχώς περιπτώσεις αρνητών γονέων που δεν υποβάλλουν τα παιδιά τους σε self-test με αποτέλεσμα εκείνα να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά. Δύο υπουργεία ετοιμάζουν διάταξη για πολύ αυστηρές κυρώσεις.

Δοκιμάζονται οι αντοχές των γιατρών
Οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών δοκιμάζονται κάθε μέρα και περισσότερο. Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλη, που πλέον γίνονται μεταφορές από το ένα στο άλλο.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι εκτός ορίων. Το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε την εφημερία του με 17 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ λόγω της πληρότητας ακόμα και σε απλές κλίνες μεταφέρθηκαν πάνω από 15 ασθενείς στο Γεννηματάς.

Στη φαρέτρα των «όπλων» ενάντια στον κορονοϊό εντάσσονται από σήμερα και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Θα χορηγούνται αρχικά σε 10 πιστοποιημένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Ξεκινά σήμερα η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων
Από σήμερα πήγαν στα νοσοκομεία τα πρώτα 2.000 μονοκλωνικά φάρμακα.

Μέσα στην ημέρα θα δοθούν οι πρώτες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό σε 10 νοσοκομεία της επικράτειας.

Η επιλογή γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, στην οποία γιατροί από όλη την Ελλάδα καταθέτουν αιτήσεις. Το τελικό «ναι» θα δώσει επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Οι προϋποθέσεις για να χορηγηθούν σε κάποιον μονοκλωνικά αντισώματα είναι να:

Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο
Προτεραιότητα έχουν ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατασταλμένοι, ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση, καρκινοπαθείς και έγκυες στο 3ο τρίμηνο κύησης.

Πρόκειται για ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, που παρά τον εμβολιασμό τους δεν έχουν αποκτήσει «φυσικά» αντισώματα και ως εκ τούτου δεν έχουν σχεδόν καμία προστασία από τη νόσο Covid-19.

Κατέρρευσε χθες το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τα νοσοκομεία γίνονται ξανά μονοθεματικά. Μέσα στις επόμενες ώρες μπορεί να γίνουν και άλλες διακομιδές ασθενών από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε άλλα νοσοκομεία τόνισε ο δημοσιογράφος Θεολόγος Ηλίου. Δύσκολη ήταν η εφημερία και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με 138 ασθενείς σε απλές κλίνες, 24 άτομα σε ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ μέσα σε μία ώρα έγιναν 100 εμβολιασμοί.

Ασφυκτική πίεση και στα νοσοκομεία της Πάτρας λόγω έξαρσης της πανδημίας. Η πίεση που προκαλεί η πανδημία στο ΕΣΥ είναι αισθητή και στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Έτσι, είχε πρόσβαση στην πλατφόρμα δήλωσης των rapid. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, φέρεται να δήλωνε αρνητικά αποτελέσματα tests που δεν γίνονταν ποτέ… και μάλιστα, τόσο για ιδιωτικούς, όσο και για δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς αλλά και αστυνομικούς.

Στις 13 κλίνες που διαθέτει το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας είναι γεμάτες ξεκινώντας μια δύσκολη εφημερία, ενώ στο νοσοκομείο του Ρίο και του Αγίου Ανδρέα νοσηλεύονται 192 ασθενείς με κορονοιό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα