Κορoνοϊός – Σοκ με 112 νεκρούς σε ένα 24ωρο – Κλείνουν τα νοσοκομεία για τους μη Covid ασθενείς

Κορoνοϊός – Σοκ με 112 νεκρούς σε ένα 24ωρο – Κλείνουν τα νοσοκομεία για τους μη Covid ασθενείς

Άνιση μάχη δίνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, με τις μολύνσεις του κορονοϊού να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Χθες οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 600 ενώ και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 110. Το Σύστημα Υγείας δέχεται αφόρητη πίεση με τις εντατικές να έχουν γεμίσει και τους ασθενείς να διασωληνώνονται ακόμη και σε απλά κρεβάτια. Το ΕΣΥ μετατρέπεται και επίσημα σε σύστημα μίας νόσου, καθώς με εσωτερικό έγγραφο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δίνεται η οδηγία, να περιορίσουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία έως και 80%.
Δραματική είναι η αύξηση των διασωληνωμένων στην χώρα, καθώς χθες εκτοξευθήκαν στους 608. Σοκαριστικός και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, φτάνοντας τους 112. Και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες τα χειρότερα είναι μπροστά μας και δεν αργούν να έρθουν.

Η πρόβλεψη του καθηγητή Σαρηγιάννη για 4.000 θανάτους από κορονοϊό έως το τέλος του χρόνου μοιάζει με εφιάλτη.

Αναβάλλονται χειρουργεία
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετατρέπεται και επίσημα σε σύστημα μίας νόσου, καθώς με εσωτερικό έγγραφο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναβάλλεται το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Το μέτρο αφορά και στις ιδιωτικές δομές υγείας, με τους εργαζομένους στα νοσοκομεία να αντιδρούν.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα έκτακτα χειρουργεία καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ κανονικά θα εκτελούνται χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού και άλλες ιατρικές πράξεις που αφορούν χρόνια σοβαρά νοσήματα.

Υπό πίεση το ΕΣΥ
Το Σύστημα Υγείας βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση, με τις εφημερίες στα νοσοκομεία να είναι η μία χειρότερη από την άλλη.

Στη Θεσσαλονίκη, εφιαλτική ήταν η εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που πλέον ξεπερνάει τα όρια του περσινού Νοεμβρίου. Λειτουργούν 7 κλινικές με 170 ασθενείς με κορωνοϊό και 45 διασωληνωμένους εκ των οποίων οι 20 εκτός ΜΕΘ.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση των ραντεβού στους εμβολιασμούς. Τον τελευταίο μήνα κλείστηκαν σχεδόν 500.000 ραντεβού για πρώτη, δόση ενώ 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες πολίτες προγραμμάτισαν την αναμνηστική τους δόση.

Θεσσαλονίκη – Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας γιατροί και νοσηλευτές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολη.

Στις κλινικές Covid του Παπαγεωργίου νοσηλεύονται συνολικά 151 ασθενείς, ανάμεσά τους και τρία παιδιά κάτω των 15 ετών, αλλά και ένα βρέφος 15 ημερών, όλα σε καλή κατάσταση.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έγιναν 49 εισαγωγές, ενώ διερευνώνται ακόμα 16 ύποπτα κρούσματα. 45 άτομα είναι διασωληνωμένα, ενώ τα 20 εξ αυτών νοσηλεύονται σε ΜΑΦ.

Ανάλογη κατάσταση και στο Ιπποκράτειο, που ξεκίνησε την εφημερία με 28 συμπολίτες μας διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, και 6 διασωληνωμένους σε κρεβάτια εκτός ΜΕΘ.

Κόβεται το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων
Οδηγία στα νοσοκομεία για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως και 80% έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Από την οδηγία εξαιρούνται μόνο «οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την οδηγία, συνεχίζονται τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Το μέτρο αφορά και στις ιδιωτικές δομές υγείας.

Η απόφαση έφερε έντονες αντιδράσεις από γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα