Αντισώματα - εξπρές με την τρίτη δόση - Εμβολιασμός για Covid και γρίπη

Αντισώματα - εξπρές με την τρίτη δόση -  Εμβολιασμός για Covid και γρίπη

Την ταχεία αύξηση των αντισωμάτων κορωνοϊού μετά την τρίτη δόση μέσα σε 1-3 μέρες επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. 

«Η χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί και στο Ισραήλ. Ο χρόνος αύξησης αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχύς, εντός 1-3 ημερών, καθώς προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά

Κορονοϊός: Έκρηξη θανάτων και διασωληνωμένων, 7.287 νέα κρούσματα - Η κατανομή

Την ταχεία αύξηση των αντισωμάτων κορωνοϊού μετά την τρίτη δόση μέσα σε 1-3 μέρες επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. 

«Η χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί και στο Ισραήλ. Ο χρόνος αύξησης αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχύς, εντός 1-3 ημερών, καθώς προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά

 
Όπως τόνισε, η νόσηση με Covid είναι 3 φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή σε νοσοκομεία 2 φορές και ο θάνατος 7 φορές. 

«Η χορήγηση της τρίτης δόσης έχει αρχίσει από 1η Σεπτεμβρίου. Πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό ατόμων άνω των 50 ετών». 

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σε μελέτη που συμμετείχαν 10.000 άτομα, εκ των οποίων οι 5.000 έλαβαν δύο δόσεις και οι άλλοι 5.000 δόσεις έλαβαν και την τρίτη δόση, διαπιστώθηκε ότι από αυτούς που δεν είχαν λάβει τρίτη δόση, οι 123 νόσησαν έναντι 6 ατόμων από αυτούς που είχαν λάβει και την αναμνηστική δόση. 

Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες, επισήμανε ότι η συχνότητα περικαρδίτιτας ήταν δύο περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο. 

Πρόσθεσε δε ότι στόχος των εμβολίων ήταν η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο και όχι η μείωση της μετάδοσης του ιού. «Μεγάλος αριθμός μελετών αφορά στη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους. Μπορούν να τον μεταδώσουν, λιγότερο συχνά από ανεμβολίαστους και ο κίνδυνος αυξάνει όταν υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Όμως μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα», σημείωσε. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι το επίπεδο της χημικής ανοσίας, τα αντισώματα δηλαδή του εμβολιασμένου, επιδρά στην τοπική ανοσία, όπως για παράδειγμα στους βλεννογόνους μύτης, στόματος κλπ.  κ και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση εμβολιασμένων. 

Εμβολιασμός για τον Covid, εμβολιασμός και για την γρίπη. Έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, είπε κλείνοντας.

Τρίτη δόση: Τι ισχύει με την αναμνηστική δόση αναλόγως του τι εμβόλιο κάνατε

Δημοσίευση οδηγιών σχετικά με το πότε και με ποιο εμβόλιο θα κάνουν την τρίτη δόση όσοι εμβολιασμένοι νόσησαν, προανήγγειλε  ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στην χώρα μας.

Όπως διευκρίνισε ο γγ οι οδηγίες θα ανέβουν μέχρι αύριο στις 12 μεσημέρι στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr και θα αφορούν πολλές υποπεριπτώσεις.

«Ξεπεράσαμε του 13.860.000 εμβολιασμούς», είπε ξεκινώντας ο Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας πως «πάνω από 6.910.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,8% επί του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 6.550.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου πληθυσμού».

Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και υπάρχει η δυνατότητα για πάνω από 110.000 εμβολιασμούς την μέρα.«Μέχρι και 5 ημέρες μπορεί να βρει κάποιος ραντεβού», συμπλήρωσε

Σχετικά με τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες στην χώρα μας ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 62,3% του γενικού πληθυσμού και στο 71,8% του ενήλικου πληθυσμού.

Τι ισχύει με την αναμνηστική δόση αναλόγως του τι εμβόλιο κάνατε ήδη
Στην συνέχεια, ανέφερε ξανά τις… επιλογές για την αναμνηστική δόση που αφορούν στους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mrna εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mrna εμβόλιο.

Όσοι έκαναν μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mrna.

Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mrna εμβόλιο και την δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την αναμνηστική για όσους νόσησαν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως την Τρίτη, 23.11.2021 θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες στο embolio.gov.gr, καθώς όπως είπε υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.

Ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικία
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε ποσοστά εμβολιασμού ή ραντεβού για χορήγηση τρίτης δόσης ανά ηλικία

85 και άνω 66%
80 – 84 ετών 75,6%
75 – 79 ετών 77,5%
70 – 74 ετών 71,7%
65 – 69 ετών 64%
60 – 64 ετών 55,1%
55 – 59 ετών 44,3%
50 – 54 ετών 40,5%
45 – 49 ετών 47,3%
40 – 44 ετών 42,1%
35 – 39 ετών 34,6%
30 – 34 ετών 29,8%
25 – 29 ετών 32,4%
18 – 24 ετών 26,3%
 
Θεμιστοκλέους: «καταδρομικοί εμβολιασμοί» σε απομακρυσμένες περιοχές
Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για «καταδρομικούς εμβολιασμούς» στα μικρά νησιά που δεν υπάρχουν δομές, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Περί τις 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.

Ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος, την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτες πληροί τα κριτήρια. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα