ΕΟΔΥ: Πως θα είχαμε λιγότερους ημερήσιους θανάτους – Ποσοστά εμβολιασμένων που νόσησαν ανά εμβόλιο

ΕΟΔΥ: Πως θα είχαμε λιγότερους ημερήσιους θανάτους – Ποσοστά εμβολιασμένων που νόσησαν ανά εμβόλιο

Αλλάζει το μοντέλο καταγραφής των εμβολιασμένων στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ώστε να αποτυπώνεται πιο άμεσα η επίπτωση των εμβολιασμών στην προστασία του πληθυσμού, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε σήμερα (18.11.2021) στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς και την αποτελεσματικότητά τους, που υποδεικνύουν την αναγκαιότητα της έγκαιρης χορήγησης της τρίτης δόσης, έδωσαν στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. 

Η μεγάλη σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στην επέκταση της πανδημίας αποτυπώνεται στο χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε ο κ. Ζαούτης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τη 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, μεταξύ αυτών και σε εμβολιασμένους πολίτες. Το 40% των συνόλου των κρουσμάτων συγκεκριμένα, αφορά εμβολιασμένους πολίτες, το 70% εκ των οποίων τις ηλικίες κάτω των 59 ετών και συγκεκριμένα μεταξύ 18 και 59.

Παρόμοια εικόνα ισχύει και άλλες μέρες, όπως είπε ο κ. Ζαούτης αν και σημείωσε ότι η εικόνα σε σχέση με τις μολύνσεις στους εμβολιασμένους δεν είναι απόλυτα ακριβής.

“Απαιτείται άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης αναμνηστική δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων”, σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής, Δημήτρης Παρασκευής.

 
Ποσοστά εμβολιασμένων που νόσησαν ανά εμβόλιο
Από τα στοιχεία της ίδιας ημέρας προέκυψαν και στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων που νόσησαν ανά ηλικιακή ομάδα και χορηγούμενο εμβόλιο.

Αν και οι επιστήμονες τόνισαν πως ο πίνακας είναι ενδεικτικός και δεν αποτυπώνει το σύνολο της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αποτελεί έναν δείκτη της εικόνας των μολύνσεων στους εμβολιασμένους πολίτες.

Ζαούτης: Με μοντέλο Βρετανίας θα είχαμε λιγότερους θανάτους
Οι δύο καθηγητές δέχθηκαν πολλές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των θανάτων του τελευταίου διαστήματος. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, το θέμα είναι πολύπλοκο και μελετάται από τους επιστήμονες του Οργανισμού για αν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, σημείωσε πως στην ΕΕ δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος καταγραφής των θυμάτων του κορονοϊού, λέγοντας πως η χώρα μας ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας, της οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, “θάνατος Covid” θεωρείται όποιος πεθαίνει από οποιονδήποτε λόγο και έχει διαγνωσμένη λοίμωξη Covid.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ζαούτης. Εκεί όποιος καταλήξει σε θάνατο 28 μέρες μετά τη διάγνωση από την Covid-19 δεν καταγράφεται στα θανατηφόρα κρούσματα του κορονοϊού. Στην περίπτωση που ακολουθούσαμε την καταγραφή της Μεγάλης Βρετανίας θα είχαμε κατά 20% λιγότερα κρούσματα, είπε ο κ. Ζαούτης.

 Γιάννα Σουλάκη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα