Θεοδωρίδου: Ο κορονοϊός θα είναι ακόμα ένας ενδημικός ιός και θα παραμείνει

Θεοδωρίδου: Ο κορονοϊός θα είναι ακόμα ένας ενδημικός ιός και θα παραμείνει

Ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας ως ένας ενδημικός ιός, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι δεν έγινε πράξη η εξαφάνιση του ιού, ωστόσο τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν, είναι αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή, πρόσθεσε.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «θα διατυπωθούν σε λίγα 24ωρα οι λεπτομερείς οδηγίες για την χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα που έχουν νοσήσει, είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό τους».

Σήμερα, Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 72 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, αύξηση διασωληνώσεων σε 551 και 6.950 κρούσματα.

Η ίδια μίλησε για τις πιθανές παρενέργειες, θέλοντας να καθησυχάσει όσους τυχόν φοβούνται και λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις… δύο προηγούμενες δόσεις. Δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς. Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο των έξι μηνών, όπως είπε.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι πάνω από 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, είπε πως στις κλινικές μελέτες η ανοσολογικότητα της τρίτης δόσης είναι σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση. Όπως είπε, το σχήμα στο οποίο θα οδηγηθούμε, είναι τρεις δόσεις και μια αναμνηστική ετήσια δόση.

Τέλος, αναφορικά με τις έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη, ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους. Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος, τόνισε.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι έως την προσεχή Παρασκευή θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το ραντεβού για την τρίτη δόση. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca, στην αναμνηστική του δόση θα κάνουν είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με της Moderna.

Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J, καλούνται να κάνουν την αναμνηστική τους δόση 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

«Πανδημία των ανεμβολίαστων»
Ο όρος «πανδημία των ανεμβολίαστων» δεν καθιερώθηκε θεσμικά, είπε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι αφορά κυρίως όσους θιγούν από την πανδημία.

«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, στο 100%, πάλι θα είχαμε κρούσματα και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, αλλά δεν θα είχαμε πανδημία, καθώς θα ήταν πολύ μικρότερος ο αριθμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα