Παπαευαγγέλου: Πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας ο εμβολιασμός των άνω των 65 ετών

Παπαευαγγέλου: Πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας ο εμβολιασμός των άνω των 65 ετών

Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια, τόνισε η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Πλέον, υπολογίζεται πως υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 1 στα 4 στην Αττική, πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 3.000 στη Λάρισα. 

Υπογράμμισε πως «πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία να αναχαιτιστεί η μετάδοση» του ιού ενώ σημείωσε πως αυξήθηκε κατά 50% ο αριθμός των κρουσμάτων αυτή η την βδομάδα και η διαμεση ηλικία ήταν στα 36 ετη με μια μερική αύξηση στα άτομα ανω των 65 ετων.

Η παιδίατρος ανέφερε πως είναι σημαντική η αύξηση των τεστ που γίνονται λέγοντας πως ελέγχεται το 2% του πληθυσμού.

 Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι σημαντική η πίεση στα νοσοκομεία με αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων αναφέροντας πως η πληρότητα ΜΕΘ φτάνει στο 88% σε όλη την επικράτεια και στην Θεσσαλονίκη στο 97%.

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας.

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφέρεια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Όπως είπε, στο Ρέθυμνο και τη βόρεια Αττική, όπου η γενικότερη εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι τόσο υψηλή, η θνητότητα δεν αυξάνεται καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή.

 Έτσι, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία έδειξε πως οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να εμβολιαστούν ενδοοικογενειακά όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν γι’ αυτό πρέπει να τηρούνται από όλους τα μέτρα.

Η παιδίατρος, επισήμανε πως είναι στο 0,4% η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών και πως το εμβόλιο υπερτερεί των φαρμάκων.

Παράλληλα, έκανε εκκληση να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από όλους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα