Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ισχύουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ισχύουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου

Η αυξητική τάση της πανδημίας, οδηγεί σε επιπλέον μέτρα - όχι περιοριστικού τύπου - αλλά ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας και προστασίας των ανεμβολίαστων πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε, ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύσουν άμεσα τα εξής μέτρα:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.
Όσον αφορά την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών.
Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.
Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης, και όπως τόνισε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν.


Διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα  
Ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και λουκέτο του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.
Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ' αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

Τρίτη δόση για εμβολιασμένους από την Παρασκευή
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, ανοίγει από την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Όπως είπε, «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» και γι' αυτό θα πρέπει να σπεύσουν για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος τόνισε τέλος, ότι το 73% σχεδόν των ενηλίκων στην χώρα μας έχει ήδη εμβολιαστεί, και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα