Νέα μέτρα: Ανακοινώσεις στις 18:00 από τον Θάνο Πλεύρη

Νέα μέτρα: Ανακοινώσεις στις 18:00 από τον Θάνο Πλεύρη

Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ξέφρενη πορεία του κορονοϊού που προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ.

Σήμερα στις 13.00 συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων και στις 18.00 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους στις κόκκινες περιοχές.

Με το φόβο τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες να εκτοξευτούν περαιτέρω ο κυβερνητικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστή σήμερα την απόφαση μέσα στο επόμενο 10ήμερο να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της τρίτης δόσης για όλους ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα lockdown.

Από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επιβολή lockdown γενικού ή τοπικού, οι ειδικοί προσανατολίζονται στον περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων, στην ενίσχυση των ελέγχων αλλά και στην αύξηση του αριθμού των υποχρεωτικών rapid τεστ. Οι νέες παρεμβάσεις δεν θα είναι οριζόντιες, θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα εφαρμόζονται στις "κόκκινες" περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επιδείνωση που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60, ετών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ήδη αρκετοί βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Τα νέα μέτρα που φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" είναι η αύξηση του αριθμού των εβδομαδιαίων rapid test για τους εργαζομένους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Εκεί αναμένεται να πέσει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν ζητούν από τους πελάτες το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή δεν προχωρούν στην ταυτοποίηση του.

Το γεγονός αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την μετάδοση της νόσου με τους ειδικούς να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το μέτρο

Ωστόσο, "αγκάθι" αποτελούν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, στους οποίους βρίσκονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Η πτώση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει αρκετούς καταστηματάρχες να κλείσουν τους συγκεκριμένους χώρους για την προστασία των πολιτών από το κρύο, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει συγκεκριμένη παρέμβαση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους μεικτούς χώρους της εστίασης. Το πιθανότερο σενάριο που επικρατεί είναι να παραμένει το μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος ανοιχτό έτσι ώστε ο χώρος να αερίζεται, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα