Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για δεύτερη δόση του εμβολίου Johnson & Johnson

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για δεύτερη δόση του εμβολίου Johnson & Johnson

Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό αλλά και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα μετά την χθεσινή αναβολή της, λόγω της τραγικής απώλειας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις -και ειδικά στην μετάλλαξη Δέλτα- αλλά και για το mix and match στα εμβόλια (σ.σ. δηλαδή άλλο εμβόλιο στην πρώτη δόση κι άλλο στην δεύτερη).

Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 4.165 κρούσματα - Φλέγονται Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Λύματα: Έκρηξη ιικού φορτίου στην Κρήτη – Στα ύψη και η Πάτρα

«Στις 21/10 δημοσιεύονται στο Nature στοιχεία από Σουηδία, Δανία και Γαλλία, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά» είπε, τονίζοντας πως ο συνδυασμός εμβολίων αποδείχτηκε -με βάση την συγκεκριμένη μελέτη- εξαιρετικά αποδοτικός.

Όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης και πρόσθεσε πως μέχρι τη Δευτέρα είχαν γίνει μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. δόσεις. Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρέπει να συγχέουμε ένα απλό κρυολόγημα με τη γρίπη. «Μόλις πριν λίγες ώρες το CDC δημοσίευσε ένα μήνυμα για τη γρίπη καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα γρίπης H1N2 στην Κροατία», πρόσθεσε.

Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της covid-19, είπε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% η συνλοίμωξη γρίπης και covid-19, σύμφωνα με μελέτη από την Μ. Βρετανία.

Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δόσεις. Αναφερόμενη δε στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους, περίπου 5.000, σε παχύσαρκους περίπου 4.000 και σε υγειονομικούς περίπου 20.000, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.

Πριν κλείσει την εισαγωγική της τοποθέτηση, η Μαρία Θεοδωρίδου απηύθυνε έκκληση για ακόμη μια φορά στους διστακτικούς ώστε να εμβολιαστούν, ενώ υπενθύμισε πως… στην ώρα του πρέπει να γίνει και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Μάλιστα, τόνισε πως όλα αυτά τα «μαζεμένα τσιμπήματα» της θύμισαν ένα γνωμικό, με…νόημα. Συγκεκριμένα είπε: «Στην ώρα της μια βελονιά σε γλυτώνει από εννιά».

5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 2η δόση του εμβολίου Johnson & Johnson

Ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για την δεύτερη δόση των ατόμων που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, ανεξαρτήτως ηλικίας. Διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους με μία δόση Johnson & Johnson και, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, αυτά τα άτομα θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson & Johnson ή mRNA εμβόλιο, αρχικά Pfizer - και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

   Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε και μια αλλαγή στο emvolio. gov.gr, όπου πλέον από 29 Οκτωβρίου, θα αναγράφεται δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο το είδος του εμβολίου που διενεργείται.

    Πορεία των εμβολιασμών

   Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.795.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.600.000 πολίτες, δηλαδή το 63% του γενικού πληθυσμού και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,7% του γενικού πληθυσμού και 79,7% του ενήλικου πληθυσμού.

   Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.350.000 πολίτες, δηλαδή το 60,5% του γενικού πληθυσμού και 69,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 64,7% του γενικού πληθυσμού και 74,5% του ενήλικου πληθυσμού.

   Τις τελευταίες 10 ημέρες, 70.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

   Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 300.000 πολίτες και άλλοι 35.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 11.700 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.

   Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 224 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 20 πολυιατρεία, και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3639 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1358 στα ιατρεία και 2287 εμβολιασμοί κατ οίκον.

    
Στοιχεία για τους εμβολιασμούς

   Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 75,3% έχει εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 74,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 86,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 80,8% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 82,9% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 79,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 77,8% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 75,2% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 72,9% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 62,5% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 62,7% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 63% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 60,2% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί το 35,8%

   Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 21,4% έχει εμβολιαστεί. 

Δείτε την ενημέρωση