Στο κόκκινο η Β. Ελλάδα: Όλοι με μάσκες στις παρελάσεις - Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ

Στο κόκκινο η Β. Ελλάδα: Όλοι με μάσκες στις παρελάσεις - Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ

Σήμερα είχαμε και πάλι πολλά νέα κρούσματα, δήλωσε η κυρία Γκάγκα λαμβάνοντας τον λόγο κατά την ενημέρωση, εκφράζοντας την ανησυχία της για την έξαρση της πανδημίας.

Τα κρούσματα είναι πολλά, οι εισαγωγές είναι πολλές, το σύστημα είναι πεπερασμένο, δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα νοσοκομεία, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και αφού παρουσίασε τις εικόνες εξάντλησης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού μετά από τέτοια μακροχρόνια μάχη, σημείωσε ότι με αυτά τα ποσοστά αρρώστων «δεν μπορεί να δοθεί καλή φροντίδα».

Νωρίτερα είχε επισημάνει η μεγάλη μάζα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς και παρουσίασε μια σειρά από πίνακες που καταδεικνύουν με απόλυτη σαφήνεια το πρόβλημα στην 3η και στην 4η ΥΠΕ.

Όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.  

Συναγερμός για την Β. Ελλάδα: Όλοι με μάσκες στις παρελάσεις – Στο 95% η πληρότητα στις ΜΕΘ

«Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά», κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.872 την ημέρα με το ποσοστό θετικότητας να καταγράφει αύξηση και να φτάνει στο 1,35%.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση στα κρούσματα, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως είπε, στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Επισήμανε μάλιστα ότι η πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ covid στη βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι και η πληρότητα περνάει το 90%.

Για την Αττική, τόνισε, παρατηρείται μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο, που αλλάζει ανά περιοχή, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία. Αύξηση είχαμε και σε Αρκαδία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. 

Καμπανάκι για τις εισαγωγές
Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, τόνισε ότι καταγράφηκαν αύξηση κατά 30%, με μέσο όρο 200 εισαγωγές την ημέρα.

«Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παραμένει ανησυχητική», είπε η καθηγήτρια και υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια «μετατόπιση νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», άρα και αύξηση της νοσηρότητας και κίνδυνος θανάτου.

Ανάγκη εμβολιασμού
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολίων, τονίζοντας ότι προσφέρουν προστασία σε όλους και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν την ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι.

Η ίδια υπενθύμισε τις χθεσινές δηλώσεις Τσιόδρα, ο οποίος αφού «ανέλυσε σαφή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων», επισήμανε ότι «στην Ελλάδα, οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από Covid».

«Δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους οι ηλικιωμένοι, ώστε να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να επιλέξουμε πια πώς θα προστατεύσουμε την οικογένεια και τον εαυτό μας βάσει των επιστημονικών δεδομένων. Παρά το άνοιγμα της κοινωνίας, οι εμβολιασμέμνοι πρέπει να ξέρουν πως κι αυτοί μπορεί να κολλήσουν αν δεν προσέχουν», συμπλήρωσε. 

Παρέλαση με μάσκα
«Παροτρύνουμε ακόμα και τώρα, ακόμα και τους πιο σκεπτικούς, να πάνε να εμβολιαστούν», είπε και κάλεσε όσους παρακολουθήσουν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου να φοράνε μάσκες.

«Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας θα πρέπει να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Είναι σαφές ότι στις παρελάσεις θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα», είπε και πρόσθεσε: «Προτρέπουμε όλους τους συνανθρώπους μας που είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης».

Μαγιορκίνης: Μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουν οι επιστήμονες για να εκτιμήσουν στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητητας μετά τον μαζικό εμβολιασμό. Αναμένουμε μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, παρατηρείται βελτίωση, τόσο στον αριθμό νέων διαγνώσεων, όσο και θανάτων, η οποία ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα δείχνει επιβράδυνση. Αντίθετα στην Ευρώπη, παρατηρείται μικρή αλλά σημαντική επιδείνωση, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις. 

Αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε αύξηση 4%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid είναι ενισχυμένος, με περισσότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει το 1,5.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 242 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων μειώθηκε οριακά και καταγράφηκαν περίπου 406.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 3% και καταγράφηκαν περίπου 6.500 ανά ημέρα.

Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, και την τελευταία εβδομάδα δείχνει σημεία σταθεροποίησης.

Αντιθέτως στην Ευρώπη, η επιδημία επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 16%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 12%.

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Στοιχεία για self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 58,7 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 44,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας, είναι 125.000.

Κορονοϊός: 3.407 κρούσματα σήμερα, 34 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι - Η κατανομή

Κυριαρχεί η Μετάλλαξη Δέλτα: Πού εντοπίστηκαν τα 364 νέα κρούσματα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα