Τσελέντης: Στη μετασεισμική ακολουθία των 5,8 Ρίχτερ οι σημερινές δονήσεις στο Αρκαλοχώρι

Τσελέντης: Στη μετασεισμική ακολουθία των 5,8 Ρίχτερ οι σημερινές δονήσεις στο Αρκαλοχώρι

Στη μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου εντάσσονται οι δύο σεισμικές δονήσεις μέχρι 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή με επίκεντρο το νότιο τμήμα του ρήγματος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 11.12 το πρωί και ο δεύτερος στις 11.38 με επίκεντρο 3 χλμ ΝΝΔ του Αρκαλοχωρίου.

Ο κ. Τσελέντης συνέστησε στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι αλλά προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μεγέθους μέχρι 5 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.

Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τους σεισμούς
“Οι σεισμοί αυτοί θεωρούμε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας” τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο enikos.gr.

Όπως είπε, “το θετικό είναι ότι οι σεισμοί έχουν… μετακινηθεί προς το νότιο τμήμα του ρήγματος. Εκεί είναι περιοχές αραιοκατοικημένες και δεν υπάρχουν πολλοί κατοικημένοι χώροι. Οπότε και να γίνει κάτι μεγαλύτερο από τα 4,5 Ρίχτερ που έχουν σημειωθεί έως τώρα, δεν μας ανησυχεί. Το θετικό είναι ότι οι σεισμοί “απομακρύνονται” από το Αρκαλοχώρι”.

 Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, “η μετασεισμική ακολουθία δεν ακολουθεί μια γεωμετρική πορεία. Είναι πολύπλοκη, έχει εξάρσεις και υφέσεις”.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι “περισσότερο είναι για ψυχολογικούς λόγους”.

Φοβούνται οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι – Κλείνουν στα σχολεία
Την αναστολή λειτουργίας για σήμερα Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, όλων των σχολικών μονάδων των Δήμων Ηρακλείου και Γόρτυνας, γνωστοποίησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Στέλα Αρχοντάκη.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ώρες γίνονται αισθητές πολλές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, γεγονός που θορύβησε τους γονείς. Η απόφαση ελήφθη, όπως επισημαίνεται για προληπτικούς λόγους.

 Προηγήθηκε σχετική ανακοίνωση για τη διακοπή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών του Δήμου Γόρτυνας, για λόγους ασφαλείας, με απόφαση του Δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη. Η απόφαση αφορά στα σχολεία όλων των βαθμίδων (Βρεφικός, Παιδικοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) του Δήμου Γόρτυνας και έχει προληπτικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα