Τσιόδρας: Εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά τα εμβόλια κατά της covid-19 - Αυτή είναι η αποτελεσματικότητά τους

Τσιόδρας: Εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά τα εμβόλια κατά της covid-19 -  Αυτή είναι η αποτελεσματικότητά τους

Εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά είναι τα εμβόλια κατά του covid-19 και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα ελληνικά δεδομένα, ανέβηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρος , παρουσιάζοντας ελληνική ανάλυση που αφορούν τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής προσπάθειας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, είχαμε αποφασίσει με τον εμβολιασμό 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. Αν είχαμε επιτύχει 95% εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 50 έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους.


Ο κ. Η Τσιόδρας ανέβηκε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης τα εμβόλια εμφανίζονται εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο, δηλαδή νοσηλεία σε ΜΕΘ, διασύνδεση και θάνατο σε όλες τις ηλικίες.
Το μεγαλύτερο όφελος διατηρείται στους ηλικιωμένους, οι οπαίοι εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.
Εκτίμησε ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να «ξεφύγει» η κυκλοφορία τόσο του κορονοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι «η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη δημόσια υγεία είναι προφανής». 
Τα ευρήματα αυτά, προσέγγισαν, τονίζουν το επίπρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία που μπορεί να πετύχουμε με υψηλότερη ποσοστιαία εμβολιασμού, και ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο.
 
Δεδομένα μελετών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την πρώτη του εμβολιασμού μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2021 και αφορούσε σοβαρή νόσηση, την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων συνολικά, αλλά και κάθε ξεχωριστά και προσαρμόστηκε σε ηλικίες κατανομών. 
Η τάξη του 91% είναι η μείωση κινδύνου για τον πλήρως εμβολιασμένο. 
Στην αθροιστική έκπτωση ανά 100.000 πληθυσμού της πιθανότητας κάποιος να πεθάνει όταν είναι ανεμβολίαστος, απόλυτα εμβολιασμένος και πλήρως εμβολιασμένος, καταγράφεται σημαντική προστασία και υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σε σχέση με τους θανάτους, η προστασία του εμβολίου της Pfizer για τους πλήρως εμβολιασμένους ήταν της τάξης του 90%,

με το Moderna στο 97%,

με το AstraZeneca στο 94%, ενώ υπολείπεται ελαφρά με το Johnson & Johnson και όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, γίνεται συζήτηση και στην επιτροπή εμβολίων για το θέμα της ανάγκης ενισχυτικής δόσης με αυτό το εμβόλιο, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. \\


Η Υψηλή παραμένει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους άνω των 60 ετών και όπως δείχνει η μελέτη, υψηλότερη για τα εμβόλια mRNA και AstraZeneca.
Σε επίπεδο νοσηλείας σε ΜΕΘ, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση από τον εμβολιασμό της τάξεως του 95% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Είκοσι φορές μείωση κινδύνου στους εμβολιασμένους. Εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα εμφανίζονται όλα τα εμβόλια. 
Εξαιρετικά υψηλή είναι η προστασία στους άντρες των 60 ετών για νοσηλεία σε ΜΕΘ, της τάξεως από 91% έως και 98%. Ακόμα και οι απόλυτα εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία της τάξεως του 77%.


Στους κάτω των 60 ετών διατηρείται το εξαιρετικό όφελος του εμβολίου σε σχέση με τη νοσηλεία σε ΜΕΘ. Στη μελέτη αναλύθηκαν και δεδομένα για την "προ- Δέλτα" και "μετά- Δέλτα" περίοδο. Στην "προ-Δέλτα" περίοδο τα δεδομένα για τους θανάτους είναι από 92% μέχρι 98% αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στην "μετά- Δέλτα" από 71% μέχρι 96%. Διατηρείται η υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, όπου πλέον και στην Ελλάδα επικρατεί 100%.
Εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στην "προ-Δέλτα"περίοδο σχετικά με τις νοσηλείες σε ΜΕΘ η οποία φτάνει το 97% για τους πλήρως εμβολιασμένους και για την "μετά- Δέλτα" περίοδο όπου διατηρείται η υψηλή αποτελεσματικότητα από 91% για το Johnson & Johnson έως 98% για το εμβόλιο της Moderna. Η προστασία σε απόλυτα εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 85%.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι λόγοι που επέστρεψαν αυτή την ανάλυση ήταν η ανάγκη της χώρας μας να έχει τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.
 «Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό εμφανίζονται κρούσματα της νόσου και στους εμβολιασμένους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στη λανθασμένη αντίληψη ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν προστατεύουν, οδηγούν σε άρνηση να εμβολιαστούν» επισήμανε.
Η σημερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη είπε ο κ. Τσιόδρας αναφέροντας ότι δεδομένα από τη Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού γύρω στα 34% δείχνει ένα «τεράστιο και καταστροφικό τέταρτο κύμα της νόσου», το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν τους 500 ανθρώπους την ημέρα. Στη Ρωσία με το 34% πλήρως εμβολιασμένοι χτες καταγράφηκαν πάνω από 1.000 θάνατοι.
Άλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε τέταρτο κύμα το οποίο, όπως είπε, θα γίνει και στην Ελλάδα. «Όσοι περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι και οι επιπτώσεις του νόσου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη ανάγκης της εμβολιαστικής προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντική σημασία.
Η ανάλυση υλοποιήθηκε σε συνεργασία συναισθηματικών υπηρεσιών υγείας, του ΕΟΔΥ και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τα αποτελέσματα έχουν γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση, την εθνική μετατροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα