Σαρηγιάννης: Αυξητικής πορείας της πανδημίας - Μπορεί τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000

Όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα τελευταία εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

 Τόνισε  ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Πρωινοί Τύποι

Σημείωσε ότι, ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτηθεί και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα των τελευταίων εβδομάδων. Ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, δεν μπορούμε να έχουμε ένα διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορούν και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000.

Γώγος:  Αρνητικοί παράγοντες η σταση στους εμβολιασμούς 

Πιέζεται σημαντικά στο Σύστημα Υγείας, οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Πρωινοί Τύποι, ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, τονίζοντας ότι είναι αρνητικοί παράγοντες για την εξέλιξη και τη διασπορά του κορονοϊού η σταση στους εμβολιασμούς των πολιτών.

Όπως επεσήμανε, πρέπει να εμβολιαστούν και άλλοι πολίτες για να φτάσουν στο επίπεδο της ανοσίας που επιθυμούμε

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι, οι νεότερες ηλικίες είναι εκείνες που είναι λιγότερο εμβολιασμένες, ωστόσο ανησυχητικό είναι και το ποσοστό 25% των ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνοι που έχουν νοσούν, νοσηλεύονται και διασωθούνται, πιέζουν και το σύστημα υγείας , λέγοντας ότι οι ασθενείς με κορονοϊό πιέζουν αρνητικά το Σύστημα Υγείας σε ότι αφορά και την αντιμετώπιση των ασθενών με άλλες παθήσεις.

Ερωτηθείς για τις παρελάσεις, ο κ. Ο Γώγος είπε ότι, αν γίνουν με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και με μάσκες, δεν αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων. Ο προβληματισμός αφορά τώρα τους κλειστούς χώρους, που δεν γίνεται έλεγχος, καθώς η μη τήρηση εκείνων των μέτρων, μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα