Παπαδόπουλος: Ιαπωνικού τύπου ο σεισμός των 6.3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Παπαδόπουλος: Ιαπωνικού τύπου ο σεισμός των 6.3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Τι ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος για την σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη - Γιατί μπορούμε να μιλάμε για έναν σεισμό Ιαπωνικού τύπου

 Από πλευράς σχηματοποίησης της χθεσινής σεισμικής δόνησης των 6.3 Ρίχτερ στη Κρήτη, μπορούμε να μιλάμε για έναν σεισμό Ιαπωνικού τύπου, επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.

Σε σχέση με την μετασεισμική ακολουθία συνέστησε υπομονή για τα επόμενα 24ωρα, τονίζοντας ότι ακόμη και τα καταγραφικά μηχανήματα στο νοτιότερο σημείο της περιοχής είναι εκτός εμβέλειας από το επίκεντρο το συγκεκριμένο στο θαλάσσιο χώρο, άρα μικροί μετασεισμοί μπορεί να συμβαίνουν και να μην καταγράφονται.

 Ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος

 Στατιστικά  πιθανολογούμε, είπε ότι είναι ο κύριος σεισμός και ότι μπορεί να έχουμε μετασεισμούς ακόμη και 5.5 Ρίχτερ αλλά το φαινόμενο με τρεις σεισμούς σε 1,5 χρόνο άνω των 6 Ρίχτερ στη Κρήτη με τον έναν πάνω στη στεριά στο Αρκαλοχώρι , πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά.

Παρότι στατιστικά φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερο γεγονός μετά από τρία γεγονότα τέτοιας έντασης, εντούτοις δεν το αποκλείει. Γενικά πάντως είπε ο κ. Παπαδόπουλος , είμαστε σε φάση έξαρσης των σεισμικών φαινομένων, ιδίως στον ελληνικό χώρο, κάτι απολύτως φυσιολογικό στους κυκλικούς δεκαετιών χρόνους μετά από ηρεμία, ένταση και ξανά σε σχετική ηρεμία σταδιακά.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέλυσε την διαφορετική συμπεριφορά του σεισμού με τα κύματα του χθες, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, σε σχέση με αυτόν του Αρκαλοχωρίου, ενώ δήλωσε πως είναι άγνωστο πεδίο αν και πως επηρεάζονται όλες οι περιοχές με τα ρήγματα τους και συνολικά το ελληνικό τόξο από μια τέτοια συνολική δραστηριότητα.

 Μίλησε ακόμη για την εκδήλωση στο χθεσινό σεισμό του μικρού τσουνάμι  και επεσήμανε την ανάγκη ετοιμότητας στον Ελλαδικό χώρο σε επίπεδο  πρόληψης σε περιφέρειες και δήμους με βάση το σχέδιο Εγκέλαδος

 Ο «ιαπωνικού τύπου» σεισμός

Τον Μάιο του 2021 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ ανοικτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, χωρίς να προκληθεί τσουνάμι, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS).

 Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:27 (τοπική ώρα· 04:27 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 47 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό, ανοικτά της Ισινομάκι, στη νομαρχία Μιγιάγκι, οι αρχές τις οποίες δεν ανέφεραν σημαντικές ζημιές και θύματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η δόνηση σημειώθηκε κοντά στο επίκεντρο του σεισμού του 2011 που προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι, με τραγικό απολογισμό το θάνατο πάνω από 18.000 ανθρώπων. 

 Σεισμός και τσουνάμι στο Τόχοκου το 2011

Πριν από δέκα χρόνια, στις 11 Μαρτίου 2011, μετά τον ισχυρό σεισμό των 9-9,1 βαθμών στο Σεντάι του νησιού Χόνσου, ένα τεράστιο τσουνάμι έπληξε τις ιαπωνικές ακτές, ένα γεγονός που τις επόμενες ημέρες προκάλεσε αλλεπάλληλες εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Ι, με αποτέλεσμα να ανέβουν επικίνδυνα τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή.

Το πυρηνικό ατύχημα ήταν το χειρότερο που είχε συμβεί στον πλανήτη εδώ και 25 χρόνια.

Στον «δακτύλιο της φωτιάς»

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, τόξο όπου καταγράφεται πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα, εκτεινόμενο από τη νοτιοανατολική Ασία ως τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Στη χώρα εφαρμόζεται αυστηρός πολεοδομικός κανονισμός για να εξασφαλίζεται πως τα κτίρια μπορούν να αντέξουν εξαιρετικά ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα το "Δαχτυλίδι" δίνει αρκετά μεγάλους σεισμούς, με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητά του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σχεδόν 8 Ρίχτερ που έπληξαν τη Νέα Ζηλανδία πριν έναν περίπου μήνα, καθώς και μεταγενέστερες σεισμικές δονήσεις σε Χιλή και Ελ Σαλβαδόρ που ξεπερνούσαν τα 7 Ρίχτερ.

Το "Δαχτυλίδι της Φωτιάς" έχει πεταλοειδές σχήμα και καλύπτει μία απόσταση 40.000 χιλιομέτρων κυκλικά του Ειρηνικού Ωκεανού, στα όριά του με Ασία, Ωκεανία και Αμερική.

Σχετίζεται με μία συνεχή σειρά ωκεάνιων τάφρων, ηφαιστειακών τόξων, και ηφαιστειακών ζωνών και κινήσεις τεκτονικών πλακών, περιλαμβάνοντας 452 ηφαίστεια και περιέχοντας παράλληλα πάνω από το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου. Κάποιες φορές αποκαλείται και περι-Ειρηνική ζώνη ή περι-Ειρηνική σεισμική ζώνη.

Περίπου το 90% των σεισμών του κόσμου και το 81% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου συμβαίνουν κατα μήκος του δακτύλιου της φωτιάς. Η αμέσως επόμενη πιο σεισμική περιοχή (5-6% των σεισμών και 17% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου) είναι το Αλπικό ορογενετικό σύστημα, το οποίο εκτείνεται από την Ιάβα και τη Σουμάτρα διαπερνώντας τα Ιμαλάια και τη Μεσόγειο Θάλασσα εώς των Ατλαντικό Ωκεανό. Το μεσοατλαντικό ρήγμα είναι η τρίτη πιο σεισμική ζώνη.

Ο δακτύλιος της φωτιάς είναι άμεσο αποτέλεσμα των τεκτονικών πλακών και της κίνησης και των συγκρούσεων των λιθοσφαιρικών πλακών. Το ανατολικό τμήμα του δακτυλίου είναι αποτέλεσμα της βύθισης των πλακών Νάζκα και Κόκος κάτω από την δυτικώς κινούμενη Νοτιοαμερικανική Πλάκα. Η Πλάκα Κόκος βυθίζεται κάτω από την Καραϊβική Πλάκα στην Κεντρική Αμερική. ένα κομμάτι της Πλάκας του Ειρηνικού μαζί με τη μικρή Πλάκα Χουάν ντε Φούκα βυθίζονται κάτω από τη Βορειοαμερικανική Πλάκα. Κατά μήκος του βόρειο τμήματος, η πλάκα του Ειρηνικού, η οποία κινείται προς τα βορειοδυτικά, βυθίζεται κάτω από το τόξω των Αλεούτιων νήσων.

neakriti

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα