Σεισμός στην Κρήτη: Ρουφήχτηκε η θάλασσα πριν χτυπήσει ο Εγκέλαδος

Σεισμός στην Κρήτη: Ρουφήχτηκε η θάλασσα πριν χτυπήσει ο Εγκέλαδος

Ο σεισμός τρομοκράτησε και έβγαλε στους δρόμους τους κάτοικους των περιοχών του νομού Λασιθίου, στην Κρήτη, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12:30 σήμερα (12.10.2021) το μεσημέρι. 

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές της στιγμής του σεισμού στην Κρήτη από τον πρόεδρο της κοινότητας Ζάκρου και της προέδρου της κοινότητας Ζηρού, με την τελευταία να μεταφέρει μαρτυρία κατοίκου πως λίγο πριν χτυπήσει ο Εγκέλαδος, η θάλασσα υποχώρησε!

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 12:24 όταν ο Εγκέλαδος επισκέπτονταν και πάλι την Κρήτη. Μόλις 15 ημέρες μετά το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου και το σεισμό του Αρκαλοχωρίου, τα Ρίχτερ επέστρεψαν σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό.  

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάκρου, του χωριού που απέχει την μικρότερή απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού, μιλώντας στο newsit.gr τονίζει ότι η γη σείονταν για σχεδόν 15 δευτερόλεπτα.

Προς το παρόν δεν έχουμε κάνει βόλτα όλο το χωριό να δούμε τι γίνεται, αλλά από τα τηλεφωνήματα που έχω κάνει έμαθα ότι έχει πέσει μια εκκλησία στο Ξηρόκαμπο λέει στο newsit.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάκρου, Κωνσταντίνος Κεκερίδης και συνεχίζοντας προσθέτει: Φοβηθήκαμε αρχικά μήπως έχει άτομα μέσα αλλά ευτυχώς δεν είχε. Αυτό έχει καταγράψει προς το παρόν στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο σεισμός ήταν δυνατός και διήρκησε το πολύ 15 δευτερόλεπτα. Οι κάτοικοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους αλλά δόξα τω Θεώ δεν έπεσαν σπίτια. Δεν έχω εικόνα για τα πολύ παλιά σπίτια θα κάνουμε βόλτα για να δούμε τι γίνεται. 

 Από την πλευρά της η πρόεδρος της κοινότητας Ζήρου, αναφέρει ότι εκτός από την εκκλησία στο Ξηρόκαμπο υπάρχουν κατολισθήσεις σε δρόμους και υλικές ζημιές σε σούπερ μάρκετ. «Έχει καταρρεύσει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Σε δύο σημεία ενός δρόμου αιωρούνται πάνω από αυτόν βράχια. Επίσης, από τις κατολισθήσεις έχει κλείσει τελείως και ο δρόμος προς το εργοστάσιο της ΔΕΗ» λέει στο newsit.gr Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη και τονίζει: «Έχουν γίνει υλικές ζημιές, σε σούπερ μάρκετ και σε βιτρίνες καταστημάτων στην περιοχή μας. Ευτυχώς απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει πάθει κάποιος κάτι. Επιπλέον, να σας αναφέρω ότι την ώρα που ήταν να γίνει ο σεισμός σύμφωνα με όσα μεταφέρει άνθρωπος που ήταν εκεί, η θάλασσα ρουφήχτηκε μέσα, φάνηκαν τα βράχια και μετά έγινε ο σεισμός».

  Για τους κατοίκους της περιοχής, η εκκλησία το Αγίου Νικολάου είχε και ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, καθώς υπήρχε στην περιοχή του Ξερόκαμπου για εκατοντάδες χρόνια. «Είναι πολύ λυπηρό γι’ αυτήν την πανάρχαια εκκλησία με τόσο συναισθηματική αξία για όλους μας, να καταρρεύσει» καταλήγει η κ. Παπαθανασάκη. 

Καμία ζημιά δεν έχει σημειωθεί σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς του νομού. «Κουνηθήκαμε αρκετά αλλά στο δικό μας δήμο δεν έχω λάβει κάποιες αναφορές που μνα αναφέρουν ζημιές», λέει στο newsit.gr, o δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνιος Ζερβός και συνεχίζοντας προσθέτει: «Δεν είχε μεγάλη διάρκεια και το επίκεντρο του ήταν από την πλευρά του νησιού όπου βρίσκεται η Σητεία».   

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα