Πυρά ειδικών προς την κυβέρνηση για την απελευθέρωση των εμβολιασμένων

Πυρά ειδικών προς την κυβέρνηση για την απελευθέρωση των εμβολιασμένων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για  απελευθέρωση των εμβολιασμένων. 

Ειδικοί επισημαίνουν πως είναι λάθος μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία, τονίζοντας ότι μολύνονται και οι εμβολιασμένοι και σημειώνοντας ότι εντείνεται ο κίνδυνος για αύξηση κρουσμάτων.

Τόσο η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, όσο και ο διευθυντής της ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, αλλά και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Αθηνά Λινού: Μπορεί να βρεθούμε προ πολύ μεγάλης έξαρσης μετά από 15 μέρες
Η κ. Λινού υπογράμμισε στον ΑΝΤ 1 ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, με μάσκες και αποστάσεις.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι 15 ημέρες που θα χρειαστούν για να επαναξιολογηθούν τα μέτρα είναι πολλές και μπορεί να βρεθούμε προ πολύ μεγάλης έξαρσης τότε. 

Νίκος Καπραβέλος: Μολύνονται και οι εμβολιασμένοι – Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία
Για υπερβολικά μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους, τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας από τους ανεμβολίαστους παραμένει πολύ μεγάλη, έκανε λόγο ο Νίκος Καπραβέλος.

Όπως είπε στο Mega ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου, στις μονάδες υπάρχει κι ένα 10% εμβολιασμένων και δεν είναι η στιγμή για να περάσει το μήνυμα ότι επέστρεψε η κανονικότητα και τελείωσε η πανδημία.

Ζήτησε, παράλληλα, να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας στις συγκοινωνίες, ενώ χαρακτήρισε ως ριψοκίνδυνη κίνηση τα μέτρα προς την ελευθερία. 

Γιώργος Παυλάκης: Φοβάμαι το αλαλούμ στα κέντρα διασκέδασης
Τον φόβο του ότι θα υπάρξει αλαλούμ στα κέντρα με το υπάρχον επίπεδο επιτήρησης, εξέφρασε στον ΣΚΑΙ ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Τόνισε παράλληλα ότι στην Ελλάδα του 40% ανεμβολίαστων δεν υπάρχει ικανοποιητική προστασία, ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για το ότι αποσύρθηκαν τα τοπικά lockdown. «Το να διακηρύσσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας, με 30 θανάτους και 2-3 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. 
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην κριτική για πρόωρο βήμα προς την κανονικότητα, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους ήταν επιβεβλημένα, γιατί ενίοτε το μήνυμα που δινόταν με τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους και τα τοπικά lockdown ήταν αντιφατικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα