Κορονοϊός - Γώγος: Είναι δυνατόν να έχουμε εμβόλιο και θεραπεία και να είμαστε αρνητές;

Κορονοϊός - Γώγος: Είναι δυνατόν να έχουμε εμβόλιο και θεραπεία και να είμαστε αρνητές;

Προβληματίζει πολύ το παράδοξο ότι έχουμε ένα εμβόλιο που προστατεύει από τον ιό και υπάρχουν συμπολίτες μας που το αμφισβητούν, ανέφερε ο  καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση

Τώρα έχουμε και θεραπείες και αρνούνται και αυτές, προσέθεσε ο καθηγητής, κι επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν να εγκαλούνται γιατροί επειδή θέλουν να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή. Πρόκειται για μια πολύ περίεργη εποχή, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, κρίνοντας το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρας μας ως πολύ χαμηλό εν συγκρίσει με το επιθυμητό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε περιοχές με 50% εμβολιαστική κάλυψη, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο δρ. Γώγος μίλησε για την έξαρση που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μη ζήσουμε τον εφιάλτη των προηγούμενων κυμάτων της COVID-19. Μετά από τις ακραίες καταστάσεις που είδαμε εκεί στο παρελθόν, δεν επιτρέπεται να έχουμε τόσους ανεμβολίαστους, επεσήμανε.

 
Προφανώς πρέπει να ενισχυθεί το εκεί σύστημα υγείας, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ο εμβολιασμός, τόνισε και προσέθεσε πως οι πολίτες πρέπει να συμπορεύονται με την επιστημονική γνώση και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Πάντως, ο καθηγητής είπε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, εξηγώντας πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μια μείωση της θετικότητας.

Για τα παιδιά, τα οποία έχουν τεθεί στο επίκεντρο της επιδημίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής είπε πως τα πράγματα είναι όντως ανησυχητικά, αλλά όχι όσο προβλεπόταν -από κάποιους- να είναι. Εξήγησε πως, ναι μεν πλέον αφορούν το 25-30% των κρουσμάτων, αλλά το εν λόγω ποσοστό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι πλέον μολύνονται λιγότεροι οι ενήλικοι λόγω των εμβολιασμών.

Προσέθεσε πως μέχρι τώρα έχουν κλειστεί 3-4 σχολικά τμήματα, σχολιάζοντας ότι ο αριθμός δεν είναι τόσο μεγάλος, αλλά επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί στις μικρές ηλικίες, διότι, όπως τόνισε, το υφιστάμενο ποσοστό είναι χαμηλό και παράλληλα υπάρχει αδυναμία εμβολιασμού των μικρότερων ηλικιών.

Επιπλέον, είπε πως πρέπει να προετοιμάζονται καταλλήλως τα παιδιατρικά νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, ενώ εκτίμησε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκύψει αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία, έστω και μικρή. Ακόμη, υπογράμμισε πως το εμβόλιο είναι ευεργετικό, τόσο για τη νόσηση, όσο και για τη νοσηρότητα και τη θνητότητα.

Προσέθεσε πως πλέον το εμβόλιο είναι ακόμη πιο απαραίτητο, διότι η μετάλλαξη Δέλτα -η οποία έχει πια κυριαρχήσει έναντι των υπολοίπων στελεχών του νέου κορονοϊού- είναι πολύ πιο μεταδοτική εν συγκρίσει με τα εν λόγω στελέχη. Παρακολουθούμε την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε παρέμβαση, τόνισε ο δρ. Γώγος, προφανέστατα εννοώντας πως όλα τα πιθανά μέτρα βρίσκονται στο «τραπέζι» της Επιτροπής.

Τέλος, αναφέρθηκε στο νέο φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού, εξηγώντας πως είναι αντιικό, ότι πρόκειται για έναν αναστολέα πολλαπλασιασμού του ιού και πως το εξαιρετικό πλεονέκτημά του είναι ότι χορηγείται από το στόμα του ασθενούς. Δηλαδή, μπορεί να χορηγηθεί έγκαιρα σε οποιονδήποτε χώρο -σε πρώιμο στάδιο π.χ. τις πρώτες 5 ημέρες- και να θεραπεύσει πλήρως τον ασθενή, σταματώντας νωρίς την εξέλιξη της νόσου.

Πάνω απ’ όλα, βέβαια, είναι το εμβόλιο, επανέλαβε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα