ΔΕΗ: Aποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ: Aποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ

Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020.
Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4% σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου. Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ, το α' εξάμηνο του 2021 από 171,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.

Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε:

«Το α΄ εξάμηνο του έτους επιτύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις τιμές των βασικών προϊόντων, λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Για το σύνολο του έτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Συνεχίσαμε το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικής ισχύος με βάση τον στρατηγικό μας στόχο για μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μείγμα. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις δράσεις μας για περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου μας, έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο πλέον ξεπερνά τα 10GW. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις στις δραστηριότητες των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και στο Δίκτυο Διανομής με βάση το επιχειρηματικό μας σχέδιο.

Περαιτέρω πρόοδος καταγράφηκε στη διαδικασία μετασχηματισμού των εμπορικών δραστηριοτήτων μας, με την εισαγωγή νέων Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας, ενώ ξεκινήσαμε τον ανασχεδιασμό της εμπειρίας των πελατών μας με το πρώτο κατάστημα πιλότο στην Αθήνα να είναι σε λειτουργία από τον Ιούλιο. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, έχουμε ήδη εγκαταστήσει μέσω της ΔΕΗ blue πάνω από 400 φορτιστές στην Ελλάδα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων φορτιστών στην χώρα.

Σε συνέχεια της αναβάθμισης από την S&P, τον Νοέμβριο 2020, λάβαμε τον Ιούνιο και νέα αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα σε Β+ με θετικές προοπτικές κυρίως λόγω της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών και δεικτών της ΔΕΗ. Αξιοποιώντας την βελτίωση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης, πετύχαμε την επάνοδο μας στις αγορές κεφαλαίου με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας άνω των 1,2 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου.

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει να ενσωματώνουμε δείκτες βιωσιμότητας στις δανειακές μας συμβάσεις και με τις ελληνικές τράπεζες με την πρόσφατη υπογραφή νέου δανείου 300 εκατ. ευρώ, με την μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη στρατηγική μας δέσμευση για ενσωμάτωση στην πολιτική χρηματοδότησής μας περιβαλλοντικών στόχων που σχετίζονται με τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Ποσοστό άνω του 30% του δανεισμού είναι πλέον συνδεδεμένο με στόχους βιωσιμότητας. Τέλος, σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2021 ήταν και η ολοκλήρωση χρηματοδότησης και από τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι οποίες εκτός από την ενίσχυση της ρευστότητας αναμένεται να επιφέρουν και θετική επίδραση στην είσπραξη απαιτήσεων.

Η προσφορά, ύψους 2,1 δισ. ευρώ του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η οποία αποτιμά το 100% της αξίας του σε 4,3 δισ. ευρώ, παραπέμπει σε μία αξία 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης και αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα που έχει ποτέ προσφερθεί για συναλλαγή πώλησης υποδομών στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια που θα εισπράξει η ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, καθώς και για την επιτάχυνση του επενδυτικού πλάνου».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα