Ευρεία ενδοοικογενειακή διασπορά σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Ευρεία ενδοοικογενειακή διασπορά σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Δείτε την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Αρχικά η κα Γκάγκα ανέφερε: «Υπάρχει αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνεται από 11 έως 36% ανάλογα με τον νομό». 

Ακολούθησε η κα Παπαευαγγέλου: «Η πανδημία εμφανίζει σταθεροποίηση. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη και 20.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια. Η σημαντική αύξηση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα προμηνύει αύξηση της επιβάρυνσης του ΕΣΥ. Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους». Και συνέχισε, λέγοντας πως η πανδημία είναι μία πανδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων. 

«Κατά 16% αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά, καθώς αυξήθηκαν τα test λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχει αυξηθεί», είπε στη συνέχεια η κα Παπαευαγγέλου. 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν σαφή σημεία βελτίωσης αναφορικά με την πίεση στο ΕΣΥ. Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, περιμένουμε ταχύτερη εξάπλωση της επιδημίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους ασθενείς με Covid-19 στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, η κα Γκάγκα τόνισε πως «δεν έχει γίνει καμία αίτηση από πανεπιστημιακές κλινικές. Είναι φυσικό να θέλουν να έχουν και άλλα περιστατικά για να μπορούν να κάνουν την εκπαίδευση. Θα έχουμε το νου μας και στους ασθενείς με covid και στους ασθενείς με τα άλλα νοσήματα και στόχος μας είναι η εκπαίδευση να γίνεται κανονικά».

Παρακολουθήστε live ΕΔΩ την ενημέρωση