Με rapid και οι εμβολιασμένοι στα οδοντιατρεία – Έντονες αντιδράσεις

Με rapid και οι εμβολιασμένοι στα οδοντιατρεία – Έντονες αντιδράσεις

Με rapid test για επίσκεψη στον οδοντίατρο, ασθενείς και συνοδοί, ακόμη κι εάν είναι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4337/18.09.2021 και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οδοντιάτρων.

«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς θα υποβάλλονται σε rapid τεστ και οι ανεμβολίαστοι συνοδοί των ασθενών με rapid τεστ. Οι εμβολιασμένοι συνοδοί δεν θα υποβάλλονται σε τεστ για την προσέλευσή τους στα οδοντιατρεία.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη ζητώντας να υπάρξει διόρθωση.

Όπως υποστηρίζει στη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με νέες οδηγίες για τη λειτουργία των οδοντιατρείων προς τα μέλη της, υπάρχει «προφορική διαβεβαίωση» εκ μέρους του υπουργού ότι θα υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες σε επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Οι νέες οδηγίες για το πώς θα γίνεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν με την εγκύκλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τη λειτουργία των οδοντιατρείων ισχύουν τα εξής:

Συνοδός ασθενή όταν επιβάλλεται η παρουσία του πρέπει να είναι εμβολιασμένος
Αν δεν εμβολιαστεί ο συνοδός πρέπει να έχει rapid test 48 ωρών.
Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά
Οι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος (αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.α. ενώ ΔΕΝ παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.α.)
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα προσέρχονται με την εξέταση που ήδη έχουν για να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία το σχολικό πρόγραμμα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα