Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στους παιδίατρους. 1 στα 3 παιδιά νοσούν

Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στους παιδίατρους. 1 στα 3 παιδιά νοσούν

Τους επιστήμονες απασχολεί έντονα η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά ειδικά τώρα που έχουν ανοίξει τα σχολεία. Μάλιστα από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να γίνεται εμβολιασμός παιδιών και στα παιδιατρεία. Προβληματισμός επικρατεί παράλληλα για το γεγονός ότι αντιεμβολιαστές απειλούν γιατρούς στα νοσοκομεία που κάνουν τη δουλειά τους.
Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων από τους παιδιάτρους με τη διαδικασία να αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου.

Ο πρώτος εμβολιασμός πιστεύω θα γίνει το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, όπως έχουμε ανακοινώσει. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί η σχετική πρόσκληση για τους παιδιάτρους έτσι ώστε να απευθυνθούν στις αντίστοιχες Υγειονομικές Περιφέρειες, που ανήκουν τα ιατρεία τους και να υπογραφούν οι συμβάσεις, δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών, διαδικασία που θα ξεκινήσει μόλις δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες.

1 στα 3 παιδιά νοσούν
Στο «κόκκινο» είναι η αγωνία των ειδικών για τον κορωνοϊό στα παιδιά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή τη στιγμή νοσούν ένα στα τρία παιδιά.
Για αυτό και κάθε Τετάρτη στο εξής θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία για τις μολύνσεις στα παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών.

Από 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση
Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του COVID θα έχουν από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου τα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί που ολοκλήρωσαν τον βασικό τους εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της Επιτροπής. Η τρίτη δόση είναι προαιρετική, ωστόσο είναι πολύ ισχυρή η σύσταση. Για τις ηλικίες που έχει ανοίξει πάντως συνίσταται. Η τρίτη δόση στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι 100% ασφαλής», είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

«Είναι πιθανόν να αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, με βάση ηλικιακά κριτήρια, την επαγγελματική απασχόληση και τις συνοδούς παθήσεις. Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Αρνητές – συγγενείς απειλούν γιατρούς
Την ίδια ώρα αυξάνονται τα φαινόμενα απειλών κατά γιατρών και νοσηλευτών από αρνητές συγγενείς ασθενών. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά στο Λαϊκό νοσοκομείο.

«Δεν φτάνει τα όσα προβλήματα έχουμε στο Λαϊκό νοσοκομείο, έχουμε και αυτά τα τραγελαφικά. Είναι μια σειρά από απειλές. Βάζουν το δάχτυλο ανάμεσα στα μάτια των γιατρών και απαιτούν να τους πάρουν ακόμα και το στηθοσκόπειο. Οι γιατροί που απειλήθηκαν είναι αστέρια. Έδωσαν με αυταπάρνηση δύο χρόνια την μάχη για τον κορωνοϊό», είπε ο Τάσος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος των γιατρών στο Λαϊκό.

Οπως καταγγέλλουν γιατροί, δικηγόροι δίνουν νομικά επιχειρήματα στους αρνητές συγγενείς να κινούνται κατά υγειονομικών.

Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκεντρώσεις υγειονομικών

Πανελλαδική πεντάωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις πραγματοποιούν σήμερα υγειονομικοί στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιφερειες.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αρνούνται να κάνουν πίσω.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα