Τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ Κωστόπουλο. Τα γεγονότα και η πορεία στη μνήμη του

Τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ Κωστόπουλο. Τα γεγονότα και η πορεία στη μνήμη του

Ο Ζακ Κωστόπουλος έπεφτε νεκρός πριν από τρία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Το ημερολόγιο έγραφε 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος, στην Ομόνοια μπήκε – ενώ έλειπε ο καταστηματάρχης- ένας νεαρός ο οποίος σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αυτοπτών μαρτύρων είχε σκοπό να ληστέψει. Εκδοχή η οποία αμφισβητήθηκε αργότερα.

Ο Ζακ εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα λόγω του μηχανισμού ασφαλείας της κεντρικής πόρτας  και προσπαθώντας να φύγει, χρησιμοποίησε πρώτα έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα κι έπειτα έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και σύρθηκε έξω από το κατάστημα.

Στην προσπάθειά του να βγει και ενώ ήταν πεσμένος πάνω στα σπασμένα κρύσταλλα δέχτηκε επίθεση με κλωτσιές στο κεφάλι από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και από έναν περαστικό.

Όταν κατέφτασε το ΕΚΑΒ ο αιμόφυρτος Ζακ Κωστόπουλος δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες, αλλά μέσα στον πανικό της στιγμής προσπάθησε να ξεφύγει κι άρχισε να τρέχει κρατώντας ένα κομμάτι γυαλί.

Στο μεταξύ είχε φτάσει και η Αστυνομία. Ο Ζακ Κωστόπουλος έπεσε στο έδαφος και όπως φαίνεται σε βίντεο που είχαν δημοσιοποιηθεί την περίοδο εκείνη αστυνομικοί τον χτυπούσαν ενώ βρισκόταν κάτω. Του πέρασαν χειροπέδες και κατά τη διάρκεια της διακομιδής, ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος πέθανε.

Τι είχε ισχυριστεί ο 73χρονος για τον Ζακ Κωστόπουλο
Ο 73χρονος κατηγορούμενος, που αφέθηκε ελεύθερος με όρους υποστήριξε με υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή ότι λειτούργησε «παρασυρόμενος» από άλλους συγκεντρωμένους  και εξαιτίας «της συμπεριφοράς του άνδρα» ο οποίος είχε μπει παράνομα στο μαγαζί του.

Κατά τον κατηγορούμενο από την κατάσταση που αντιμετώπισε «υπέλαβε» κίνδυνο ζωής και έτσι έδρασε υπό το κράτος φόβου και ταραχής.

Όπως φέρεται να υποστηρίζει ο κοσμηματοπώλης «βρισκόμουν υπό το κράτος έντονης ταραχής λόγω της συμπεριφοράς του άνδρα. Είχε μπει παράνομα μέσα στο κατάστημά μου και είχε καταστρέψει πλήρως τη βιτρίνα».

Ο κατηγορούμενος αναφέρει επίσης πως «λόγω της αναστάτωσης του εσωτερικού του καταστήματος, της αφαίρεσης του πολύτιμου εμπορεύματος μου και επειδή δεν είχε φτάσει ακόμα η αστυνομία και μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο να βγει ο άνδρας έξω σε κατάσταση αμόκ, ενήργησα για την προάσπιση της ζωής μου και της προσβαλλόμενης περιουσίας μου, παρασυρόμενος στην ατυχή αντίδρασή μου».

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τον Ζακ Κωστόπουλο
Σήμερα συμπληρώνονται τρία  χρόνια από τον αποτρόπαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και έτσι σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, θα γίνει πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στη μνήμη του, με βασικό ζητούμενο την απονομή δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 18:00 στη Γλάδστωνος, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Θα ακολουθήσει στις 19.00 πορεία προς το Σύνταγμα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος μέσα από τα μάτια των γονιών και των φίλων του
Για τη ζωή του Ζαχαρία, όπως τον έλεγαν όλοι στην Ιτέα, μίλησαν οι γονείς και οι φίλοι του Ζακ Κωστόπουλου στο «MEGA Stories» τον Νοέμβριο του 2020.

Μιλώντας για τον πρωτότοκο του γιο ο πατέρας του, Ευθύμιος Κωστόπουλος τόνισε πως «ήταν ένα παιδί που είχε χιούμορ και πάντα όταν καθόμασταν είχε τις ατάκες του. Θα σε έκανε να χαμογελάσεις».

«Ήταν ευαίσθητο παιδί και μας έδειχνε την αγάπη του και εμείς το ίδιο, δεν τον ξεχωρίζαμε από τα άλλα παιδιά. Μάλιστα του είχαμε περισσότερη ευαισθησία επειδή είχε τις ιδιαιτερότητές του» πρόσθεσε.

«Ήταν το πρώτο μας παιδί, το περιμέναμε με λαχτάρα, το μεγαλώσαμε με πολλή φροντίδα και αγάπη» ανέφερε η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, συμπληρώνοντας πως «ο Ζαχαρίας ήταν ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό άτομο, ήταν ένας άνθρωπος σπάνιος για την εποχή μας. Ήταν αλληλέγγυος όχι μόνο με τη δική του ομάδα, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και με οποιονδήποτε ήταν αδύναμος και ήθελε βοήθεια ή συμπαράσταση».

«Είμαι πάρα πολύ περήφανη γιατί πολλά πράγματα που έκανε δεν τα ξέραμε, γιατί ήταν και πολύ ταπεινός άνθρωπος. Τα περισσότερα τα μάθαμε μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Ποτέ δεν καυχιόταν γι’ αυτά που έκανε» υπογράμμισε η κυρία Ελένη.

«Με το Ζακ η επικοινωνία και η φιλία που αναπτύξαμε ήταν στα χρόνια των social media και παραδόξως ξεκίνησε από την κοινή μας αγάπη για τα ζώα. Είχε ένα σκυλάκι, το Σνούπι που τον είχε σαν παιδί του. Θυμάμαι ότι όταν άκουσα ότι δολοφονήθηκε ο Ζακ το πρώτο που σκέφτηκα ήταν τι θα απογίνει ο Σνούπι» υποστήριξε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα.

Οι παιδικές φίλες του Ζακ Κωστόπουλου, Ιωάννα Λαμπροπούλου και Λένα Μαδούρα περιγράφουν τις στιγμές που ζούσαν με τον Ζακ και τονίζουν ότι στις άσχημες μέρες, έφτιαχνε όμορφες στιγμές.

«Ήταν πολύ ταπεινός, ήταν φωτεινός, εύστροφος, πολύ ευφυής, ήταν σεμνός στη συμπεριφορά του» σημειώνει η Ιωάννα, ενώ η Λένα προσθέτει πως «το βλέμμα του διαπερνούσε τα πάντα. Ονειροβατούσε πάρα πολύ και χρειαζόταν να τον προσγειώσουμε κάποιες στιγμές. Ήταν δοτικός, τον ενδιέφερε πολύ να περνάμε καλά, φρόντιζε γι΄ αυτό».

«Δεν το πίστευα»

Η μητέρα του Ζακ αναφέρθηκε στη στιγμή που έμαθε το θάνατο του γιου της, αλλά και τα όσα έζησε μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

«Ήταν ξημερώματα Σαββάτου, 04:00 νύχτα. Το τηλεφώνημα ξέραμε ότι ήταν από την Ελλάδα, οπότε κατάλαβα ότι ήταν για κακό. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που άκουγα, γιατί ήταν κάτι εξωπραγματικό. Ήταν σαν να περιέγραφαν άλλον άνθρωπο και γι’ αυτό νόμιζα ότι είχαν κάνει λάθος» σημείωσε η κυρία Ελένη.

Και πρόσθεσε: «Ήταν πολλά τα συναισθήματα τότε, υπερίσχυε εκείνο της έκπληξης. Δεν γινόταν να είναι αυτό το παιδί μου, ήταν λάθος. Το συνειδητοποίησα όταν η αδελφή μου πήγε στο νεκροτομείο και τον αναγνώρισε. Κανείς δεν περιμένει ένα τέτοιο πράγμα να του συμβεί».

«Ήταν πολύ δύσκολο όταν φτάσαμε στην Αθήνα. Δεν μπόρεσα να αγκαλιάσω το παιδί μου. Δεν επιτρεπόταν μετά τη νεκροψία» συμπλήρωσε. «Έρχονται στιγμές που σκέφτομαι να τον πάρω τηλέφωνο, να δω τι κάνει στην Αθήνα. Ακόμη τον σκέφτομαι» πρόσθεσε.

Σε συνεντεύξεις του στο VICE ο 33χρονος είχε αποκαλύψει πως είχε πέσει θύμα ομοφοβικών επιθέσεων. «Την έχω γλιτώσει φθηνά. Έχω φάει κάτι κλωτσιές μόνο, κυρίως γιατί τρέχω γρήγορα», είχε δηλώσει στο VICE ο Ζακ Κωστόπουλος, ο οποίος στοχοποιήθηκε κάποιες φορές γιατί ήταν γνωστό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. «Αυτοπροσδιορίζομαι ως ούτε ως άντρας, ούτε ως γυναίκα», είχε προσθέσει ο Ζακ Κωστόπουλος, ο οποίος είχε αναφερθεί ακόμα στην οικογένειά του και στη ζωή του. Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα