Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, πολίτες άνω των 60, υγειονομικούς από 30/09

Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, πολίτες άνω των 60, υγειονομικούς από 30/09

Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με τα περισσότερα από 6,5 εκατ. άτομα να έχουν εμβολιαστεί. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στο νοσοκομείο και του θανάτου. Η προστασία που θα προσφέρει θα είναι βραχύχρονη, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης η πρόεδρος της της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά από 5-6 μήνες. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού αποτέλεσε αρχικά προβληματισμό για πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Το σκεπτικό στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού που θα είχαν μια μεγαλύτερη ανάγκη για μια τρίτη δόση. Η πρώτη ομάδα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεύτερη κατηγορία είναι όσοι λόγω ηλικίας έχουν μειωμένα αντισώματα και τρίτη κατηγορία όσοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό, συνέχισε η ίδια.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έκανε θετική γνωμοδότηση για χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους

Βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση για χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν η ηλικία των ατόμων.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά για εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών.

Έχουμε αξιόλογες ανοσολογικές μελέτες. Η χημική και η κυτταρική ανοσία με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει. Με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζονται μια ενίσχυση με τρίτη δόση.

Η χορήγηση τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση.

Από το CDC αναμένεται να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση.

Μη υποχρεωτική η τρίτη δόση
Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική. Ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις, τόνισε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα