Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά, ορόσημο ο Οκτώβριος

Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά, ορόσημο ο Οκτώβριος

Αρκετή ανησυχία για τη χειμερινή περίοδο προκαλεί ο απολογισμός της πανδημίας, στον οποίο σημαντική παράμετρο αποτελούν τα παιδιά που προσβάλλονται με μεγαλύτερη συχνότητα, συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε εγρήγορση, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να απευθύνει έκκληση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όπως ανέφερε, πλέον ένα στα τρία κρούσματα είναι παιδί, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, η αναλογία αυτή ήταν ένα στα πέντε. 

«Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ.  Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων θα φανούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών
Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έδωσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών σε μαθητές και φοιτητές, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. 

«Αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί μας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνάει το 82%. Και στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση. Αρκεί; Όχι. Θα το πω ευθέως δεν αρκεί και είναι καθήκον όλων μας, της κάθε μιας και του καθενός που είναι σε αυτή την αίθουσα να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν. Για το πώς προστατεύουμε πρώτα τα ίδια, για το πώς τα θωρακίζουμε πολύ περισσότερο μέσω του εμβολίου», είπε η υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία: «Στα παιδιά με μια δόση κλεισμένο ραντεβού, είμαστε στο 35% για τις ηλικίες 15 με 18 ετών, και στο 17% για τις ηλικίες 12-14 ετών. Στα πανεπιστήμια τα ποσοστά είναι πολύ πιο υψηλά και μάλιστα άλλαξαν εντός της τελευταίας εβδομάδος». 

Φόβοι ότι θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά
Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας είχε κάνει λόγο για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid. 

Επιπλέον, σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

Pfizer: Ασφαλές το εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών
Εξαιτίας των αυξημένων επιδημιολογικών δεδομένων στα παιδιά, έχει βρεθεί στο επίκεντρο και το ενδεχόμενο εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικίες, με την Pfizer να παρουσιάζει τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε παιδιά 5-11 ετών, τονίζοντας πως το εμβόλιό της είναι ασφαλές και παράγει ισχυρά αντισώματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. 

Η φαρμακοβιομηχανία γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών.

Το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech είναι ήδη διαθέσιμο για παιδιά 12 ετών και άνω. Για παιδιά ηλικίας δημοτικού, η Pfizer δοκίμασε μια πολύ μικρότερη δόση – το ένα τρίτο της ποσότητας που χρησιμοποιείται για ενηλίκους.

Όπως δήλωσε στο Associated Press ο αντιπρόεδρος της Pfizer, Δρ Μπιλ Γκρούμπερ, μετά τη δεύτερη δόση, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων εξίσου ισχυρά με τους εφήβους και τους νέους ενηλίκους. Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε για παιδιά αποδείχθηκε επίσης ασφαλής, με παρόμοιες ή και λιγότερες προσωρινές παρενέργειες που βιώνουν οι έφηβοι – όπως πόνος στα χέρια ή πυρετός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έως το τέλος του μήνα για επείγουσα χρήση στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις στις ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.

Κάθε Τετάρτη οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σε παιδιά
Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ τα επιδημιολογικά δεδομένα των παιδιών 4- 17 ετών.

Ερωτηθείς για την εικόνα που παρουσιάζεται μέχρι στιγμής στα σχολεία ο κ. Οικονόμου, τόνισε: «Παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα. Είναι γεγονός πως στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, όχι από τώρα, αλλά από τον Μάρτιο, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα».

Όπως είπε, «έχουμε σχεδιάσει το πλαίσιο λειτουργίας», ενώ πρόσθεσε πως από το υπουργείο Παιδείας -μέσω της πλατφόρμας myschool- θα μπορούν να είναι προσβάσιμα και τα τμήματα εκείνα, αν υπάρχουν, που είναι σε αναστολή.

«Σκοπός να διασφαλίσουμε πως θα είναι τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά στις αίθουσες», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως αύριο το απόγευμα θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό των ανηλίκων με την παρουσία της κ. Θεοδωρίδου και της κ. Παπαευαγγέλου.

«Θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν γονείς και μαθητές μέσα από το κανάλι youtube του Υπουργείου Παιδείας και θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους», σημείωσε.

καθημερινή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα