Παπαευαγγέλου: Εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων μέσω συστηματικού ελέγχου

Παπαευαγγέλου: Εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων μέσω συστηματικού ελέγχου

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι στόχος όλων είναι να διεξαχθεί ομαλά η δια ζώσης εκπαίδευση κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.

Η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, καθώς οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα παιδιά είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σήμερα, πρόσθεσε, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικες. "Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών προς διάσωση των μεγαλύτερων", σημείωσε. Επίσης τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών μέσω των self test και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού.

Εξήγησε ότι πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό έλεγχο (test) όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολείο. Επίσης η τήρηση των μέτρων προστασίας θα εξακολουθούν να ισχύουν.

"Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος" ξεκαθάρισε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι επιλέχθηκε η θέση του εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με το συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται σε δομές υγείας και αυτοδιαγνωστικών test που θα διενεργούνται στο σπίτι.

Αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ που εκτίμησε ότι ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η χρήση της μάσκας με ταυτόχρονη χρήση συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να μειώσει την διασπορά στο σχολείο κατά 85%.

 Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά

 Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι "απολύτως αναμενόμενο" το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολική χρονιάς, προσθέτοντας ότι εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η αύξηση των test λογικό να αυξήσει τα κρούσματα, απάντησε στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. "Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει", είπε καθώς μπορούμε τα θετικά περιστατικά να τα διαγνώσουμε και να τα απομακρύνουμε ώστε να αποφύγουμε και τη μετάδοση στα σχολεία. "Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τηρούν τα μέτρα και θα αποφύγουμε τις συρροές" είπε η κ. Γκάγκα, τονίζοντας ότι η παρακολούθηση θα είναι συνεχής και οι παρεμβάσεις θα γίνονται νωρίς. Τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού και της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας.

Αναφερόμενη η κ. Παπαευαγγέλου στον εμβολιασμό των εφήβων είπε ότι είναι ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα, όπως σημείωσε, παρουσιάζεται αύξηση τις τελευταίες μέρες. Ένα στα 4 παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 13%.

Σταθεροποίηση της επιδημίας

 Σαφή σταθεροποίηση εμφανίζει η επιδημία Covid-19 στη χώρα και μάλιστα τις τελευταίες 15 μέρες διαφαίνεται μια ύφεση, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων παραμένει υψηλός, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

"Ικανοποιητική" χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές στη χώρα, όπως η Αργολίδα, η Αρκαδία, Ευρυτανία, η Ροδόπη, τα Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

"Ο φόβος που υπήρχε ότι θα γυρίσουμε από τα νησιά και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν το είδαμε", είπε η κ. Παπαευαγγέλου απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μείωση 20%. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 2,4%.

Επίσης ύφεση κατά 15% παρουσιάζει ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του 7ημερου με 223 εισαγωγές ανά ημέρα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που είναι στα 66 έτη. Τόνισε ότι, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 9 στους 10 ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν είτε ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη συμβολή των self test στον έλεγχο της πανδημίας, λέγοντας ότι περίπου 30% των συνολικών νέων διαγνώσεων προκύπτουν από θετικό self test.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα