Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά - Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά - Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά και να απευθύνουν εκκλήσεις για εμβολιασμό. 

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, θα μετακινούνται από την Δευτέρα, λόγω της έναρξης λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι σε μεγάλο μέρος είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Παιδίατρος και Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας Μάριος Ανδρέου, προσθέτοντας πως τα κρούσματα στα σχολεία θα αυξηθούν τον Οκτώβριο.

 Εκτίμησε ότι «όπως έδειξαν μελέτες και σε άλλες χώρες, όπως η Σκωτία, είναι πιθανό το 30% των μαθητών να νοσήσει με κορωνοϊό».

«Ο εμβολιασμός, τα μέτρα ατομικής προστασίας και τα selt test είναι οι ασπίδες στα σχολεία για τον κορωνοϊό», πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου. 

Επεσήμανε ακόμη ότι «στον πληθυσμό της ομάδας 20 με 45 ετών, που είναι οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού, δεν ξέρουμε αν έχει περάσει το 50% ο αριθμός των εμβολιασμένων», τονίζοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι γονείς και τα παιδιά άνω των 12 ετών έναντι του κορωνοϊού, ομολογώντας πάντως ότι «η επιστημονική κοινότητα δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Καθ. Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε την σημασία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, λέγοντας ότι προστατεύει τους περισσότερους ανθρώπους από την βαριά νόσηση και την ανάγκη για διασωλήνωση των περισσότερων περιστατικών.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει επικρατήσει πλήρως στην χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας.

Σύμφωνα με την ειδικό, περίπου το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά και στην έναρξη του σχολικού έτους θα δούμε μια αύξηση καθώς αυτή την στιγμή πολλά ασυμπτωματικά παιδιά κυκλοφορούν έξω.

«Θα έχουμε ενδεχομένως μια μικρή αύξηση τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά ακριβώς επειδή έχουμε σχεδιάσει το πρωτόκολλο πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να έχουμε πολύ συχνό και εξαντλητικό τέστινγκ, πιστεύω ότι εφόσον τηρήσουμε τα μέτρα- δηλαδή τα παιδιά ξέρουμε ότι φοράνε τη μάσκα κι ότι οι γονείς θα ακολουθήσουν τις οδηγίες μας ευλαβικά, κάνουν τα σελφ τεστ έτσι όπως πρέπει να τα κάνουν πιστεύω ότι θα πάμε καλά» τόνισε.

Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, προβλέπει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας. Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η σχολική χρονιά ξεκινά με περίπου 400 διασωληνωμένους και 35 με 40 νεκρούς ημερησίως, «σα να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό».

«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψης. Θα αρχίσει σιγά - σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε.

Τι θα ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

-Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

-Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Τι ισχύει εάν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα

Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα 7 ημερών, ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Πότε θα μπαίνει «λουκέτο» σε τμήματα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Δωρεάν self τεστ για τους μαθητές

Από χθες, Τετάρτη , είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία της χώρας τα δωρεάν self test που προορίζονται για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Καθώς τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (έως και την 3η Οκτωβρίου).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα