Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας - Δεν υπάρχει συσχέτιση εμβολιασμού και μεταλλάξεων

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας - Δεν υπάρχει συσχέτιση εμβολιασμού και μεταλλάξεων

Ξεκινώντας την ενημέρωση για τον κορονοϊό, νωρίτερα, ο  Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι παγκοσμίως έχουν αναφερθεί πάνω από 219 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 4,5 εκατ. θάνατοι, ωστόσο υπάρχει μείωση κατά 2% στα νέα κρούσματα αλλά και πτώση κατά 6% στους θανάτους από την Covid 19.

Στην Ελλάδα παρατηρείται μια μικρή μείωση στα κρούσματα αλλά και στους νέους θανάτους. Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται μια σταθεροποίηση στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, με τάση συρρίκνωσης.

«Η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης και τάση συρρίκνωσης» στην Ελλάδα, τόνισε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επισήμανε ότι το πώς θα κινηθεί η πανδημία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αναφέρθηκε στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές και την άλλου τύπου κινητικότητα, αιτιολογώντας τα σημάδια της σταθεροποίησης που παρατηρούνται.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας μετά τον εμβολιασμό και των νέων, που συμβάλλει στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», ως εκ τούτου προχώρησε σε νέα έκκληση για εμβολιασμό.

Διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, επισημαίνοντας ότι «αν είχαμε 10% περισσότερο ποσοστό εμβολιασμού θα είχαμε περίπου 100 διασωληνωμένους τώρα». Και ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «ο εμβολιασμός δεν αύξησε τις μεταλλάξεις», δίνοντας επ’ αυτού μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση να αυξάνει την δημιουργία μεταλλαγμένων στελεχών».

Σε επόμενο ερώτημα, τόνισε ότι «δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες για θεραπευτικό σχήμα άμεσα».

Μείωση στις νέες διαγνώσεις
Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση και καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 8%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων συγκλίνει προς την μονάδα. 

Η επιδημία σε διαφορετικό μεταβατικό στάδιο
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε ένα διαφορετικό μεταβατικό στάδιο, όπου οι εύπορες χώρες, με μαζικά προγράμματα εμβολιασμού, επιχειρούν την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ οι λιγότερο εύπορες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου. «Η αντίθεση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού στις εύπορες χώρες που ενώ του δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει. 

Η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών επιταχύνει αυτόματα τον εμβολιασμό και των λιγότερο εύπορων χωρών και αυτό θα έχει ως συνέπεια την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες» σημείωσε και τόνισε:. Είναι πια ξεκάθαρο ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και οι αποφάσεις εδώ έχουν θετικές ή αρνητικές αντανακλάσεις σε όλο τον κόσμο. 

Η πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 219 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων παρουσίασε μικρή πτώση της τάξεως του 2% εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν 643.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 6% και καταγράφηκαν περίπου 9.400 ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει τάση συρρίκνωσης την τελευταία εβδομάδα, με μικρή μείωση της τάξεως του 4% στις διαγνώσεις, αλλά με 5% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 124.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.470 ανά ημέρα. 

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 22 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Σημαντική βελτίωση έδειξε η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες.

Στοιχεία για self-tests
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 42,7 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες. Έχουμε 33 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 91.000

Τα κρούσματα
Σε 2.840 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν 33 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 362 ασθενείς, εκ των οποίων 332 (91,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 593.668, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Κορονοϊός: 2.840 κρούσματα, ανεμβολίαστοι το 91,71% των διασωληνωμένων - Η κατανομή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα