Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα κορονοϊού εντοπίζεται σε παιδί

Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα κορονοϊού εντοπίζεται σε παιδί

Ξεκινώντας, την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στην εξέλιξη της νόσου στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

«Σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία θα ανοίξουν για δεύτερη χρονιά με τον κορονοϊό. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Φέτος, έχουμε την παραλλαγή Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», είπε αρχικά η κα Θεοδωρίδου.   

«Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή», είπε. Τον Μάιο του ‘21 το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων στα παιδιά των 17 ετών ήταν 7,5% ενώ τον Ιούλιο έφτασε το 20%».

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστο το 91.42% των διασωληνωμένων - Που εντοπίζονται τα 2.343 κρούσματα

Και συνέχισε: «Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του για να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς αλλά και είναι λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων». 

Επικαλούμενη διεθνείς μελέτες η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις που είχαν τα lockdown στα παιδιά, γεγονός που μπορεί να αρθεί, όπως είπε, με τον εμβολιασμό.

Ίσως ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει και μεγαλύτερα άτομα να εμβολιαστούν προσέθεσε.

Μίλησε επίσης για την τρίτη δόση του εμβολίου άτομα σε ανοσοκαταστολή και άνω των 60 ετών, σύμφωνα με μελέτες. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα, είπε ,θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την τρίτη δόση.

 Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως έχουν γίνει συνολικά 11.350.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει τη μία δόση (57,3%) και 5.815.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (54,5%). Ο μέσος όρος των ραντεβού που κλείνονται ανά ημέρα είναι 20.000. Τις τελευταίες 10 ημέρες, 164.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση. 

Τέλος τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης και αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημείωσε:

«Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε καθημερινά όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται» ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για όσους υγειονομικούς δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό έως την 1η Σεπτεμβρίου ο κ. Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επιστροφή μισθού, ο οποίος θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς ενώ για την επαγγελματική εξέλιξη όσων υγειονομικών τεθούν σε αναστολή τόνισε ότι με την επιστροφή τους στην εργασία ίσως δεν τεθούν στις ίδιες υπηρεσίες καθώς οι ανάγκες στο υγειονομικό σύστημα ίσως θα έχουν αλλάξει. 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα