results.it.minedu.gov.gr. Βάσεις 2021: Πώς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι

results.it.minedu.gov.gr. Βάσεις 2021: Πώς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι

Ίσως και σε λίγη ώρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει σήμερα ή τη Δευτέρα 30 Αυγούστου δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, που διεκδικούν μια θέση στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν για το αποτέλεσμά είτε με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (εάν έχουν κάνει σχετική αίτηση) είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή results.it.minedu.gov.gr. θα μπορούν να κάνουν αναζήτηση πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Από φέτος θα εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων.

υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν 92.090, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 94.928, συμπεριλαμβανομένων των 7.092 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων του παλαιού συστήματος. Φέτος από τα Γενικά Λύκεια συμμετείχαν στις εξετάσεις 75.435 άτομα, ενώ από τα Επαγγελματικά συμμετείχαν 16.655 άτομα για 77.415 θέσεις (77.970 ήταν πέρυσι).

 
Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι αναμένεται άνοδος των βάσεων στην πλειονότητα των περιπτώσεων, που θα είναι όμως μικρότερη στα περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ, αλλά θα ξεπερνάει τα 3.000 ή 4.000 μορίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Όπως επισημαίνουν τα ΝΕΑ τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή με πολλά από αυτά με δική τους επιλογή να έχουν επιλέξει φέτος τον υψηλότερο συντελεστή που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, δηλαδή το 1,20. Οπως έχουν δείξει τα στοιχεία, μόνο 170 τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, δηλαδή το 0,80.

Παράλληλα, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι ένας αριθμός περίπου 25.000-30.000 υποψηφίων θα μείνουν φέτος εκτός των πανεπιστημίων,ενώ είναι πιθανόν να καταγραφούν και 10.000 με 15.000 κενές θέσεις σε περιφερειακά πανεπιστήμια.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένουμε αυξομειώσεις βάσεων. Ανοδο στα υψηλόβαθμα τμήματα έως και 200 μόρια (Νομικές κ.ο.κ.) και μεγαλύτερη των 2.500 μορίων σε χαμηλόβαθμα τμήματα.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων στις μεσαίες βαθμολογίες (14.000-16.500 μόρια), που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια, αλλά και άνω των 4.500 μορίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, η άνοδος των βάσεων θα είναι γενική στις υψηλόβαθμες σχολές, που αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τα 19.000 μόρια στα κεντρικά ΑΕΙ, καθώς και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, πιο ήπια θα είναι η άνοδος των βάσεων και αυτή θα αφορά κυρίως τα χαμηλόβαθμα τμήματα, ενώ θα υπάρξουν και αυξομειώσεις. Παρ’ όλα αυτά, συγκεκριμένα τμήματα θα παρουσιάσουν πιθανότατα αύξηση άνω των 2.000 μορίων.

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα