Δεν φτάνουν τα 10 ευρώ για το rapid test – Τα φθηνά δεν είναι αξιόπιστα

Δεν φτάνουν τα 10 ευρώ για το rapid test – Τα φθηνά δεν είναι αξιόπιστα

Τα 10 ευρώ για το rapid test δεν φτάνουν, δεν καλύπτουν το κόστος, δήλωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ100,3 ο εκπρόσωπος των διαγνωστικών εργαστήριων Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου.

Εμείς ζητάμε να μείνει το rapid test στα 20 ευρώ, τόνισε. Σημείωσε ότι για να μην μπουν μέσα τα εργαστήρια και για να χρησιμοποιηθούν καλύτερης ποιότητας τεστ, το ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από 12 ευρώ.

 Όπως εξήγησε υπάρχουν φθηνά τεστ που όμως είναι αποτελεσματικά κατά 50% άρα δεν είναι αξιόπιστα και μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν πρόβλημα. 

Ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με τους αρμοδίους υπουργούς ώστε να συζητήσουν το θέμα, λέγοντας ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια θέλουν να προσφέρουν.

Ιδιωτικά εργαστήρια: Δεν τους φτάνουν τα 10 ευρώ για το rapid test – Ζητάνε αύξηση από την κυβέρνηση

 Οι φορείς των ιδιωτικών εργαστηρίων διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι με το πλαφόν που έβαλε δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμόσουν το μέτρο
Είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid test στα 10 ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, που είναι τουλάχιστον 12 ευρώ για το μέσο διαγνωστικό εργαστήριο, υποστηρίζουν οι φορείς των ιδιωτικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

 Σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διαπίστωσαν όπως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στο ποσό των 10 ευρώ υπολόγισε μόνο την τιμή του αντιδραστηρίου και όχι τα άλλα κόστη όπως: 

-το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία

-το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία

-το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ

-το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων

 
-το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων και τέλος

-το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Στην κοινή τους ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι ο όγκος των ιατρικών πράξεων που θα ζητούνται ανά ημέρα, που μέχρι προσφάτως στον ιδιωτικό τομέα ήταν 50.000 rapid test /ημέρα, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 250.000 τεστ ημερησίως. 

Όπως είναι αντιληπτό αναφέρουν «ένα εργαστήριο θα πρέπει να επενδύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με την τιμή αυτή».

Να σημειωθεί ότι τα δυο rapid test την εβδομάδα είναι υποχρεωτικά για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, οι οποίοι με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς αποκλείστηκαν από τα δωρεάν τεστ που διενεργεί ο ΕΟΔΥ και οι δημόσιες δομές.

Οι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο ενώ ευκαρίας δοθείσης έβαλαν στο τραπέζι και το θέμα του  claw back.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα