Βάσεις 2021: Ίσως και την Παρασκευή 27 Αυγούστου η ανακοίνωση. Με sms τα αποτελέσματα

Βάσεις 2021: Ίσως και την Παρασκευή 27 Αυγούστου η ανακοίνωση. Με sms τα αποτελέσματα

Μεγάλη η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειες τους που αναμένουν τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια
Σύμφωνα με τον  υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει είτε αύριο Παρασκευή 27 Αυγούστου είτε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 
Όσοι μαθητές δήλωσαν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου θα λάβουν σχετικό SMS, μέσω του οποίου θα τους γνωστοποιείται η σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους.

Αναλυτικά μέσω της εφαρμογής του results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν όχι μόνο για τη βαθμολογία τους, αλλά και για την ανακοίνωση των βάσεων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες και εκτός απροόπτου, θα κοινοποιήσουν τα ονόματα των επιτυχόντων και τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να εκδοθεί και σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους για την ημερομηνία των αποτελεσμάτων η οποία εφόσον υπάρξει κάποιο σοβαρό κώλυμα θα παραταθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όπως τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα πανεπιστήμια (2-30.000 άτομα) καθώς και εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κενών θέσεων σε σχεδόν 150 τμήματα.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεκάδες τμήματα θα έχουν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων (ή και κανένα νέο φοιτητή) γεγονός, που θα τα φέρει σύντομα σε δυσχερέστατη θέση αφού η λειτουργία τους θα επανεκτιμηθεί. Το σίγουρο είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα προκαλέσει νέες συζητήσεις σχετικά με το σύστημα εισαγωγής, που εφαρμόστηκε φέτος – με την καθιέρωση της ΕΒΕ– και τις βελτιώσεις,που πρέπει να γίνουν αλλά και με το μέλλον δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία όπως όλα δείχνουν θα εξαφανιστούν από τον χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ, την οποία ήδη σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όσο για τους φετινούς χιλιάδες υποψήφιους οι οποίοι θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ, από αύριο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις όσον αφορά στις σπουδές τους καθώς τα περιθώρια δεν είναι πολλά και είτε θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις του χρόνου είτε θα κατευθυνθούν, προς τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ. Οι επιλογές αυτές βέβαια αφορούν μόνο όσους μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά αφού σε όλες τις περιπτώσεις απαιτούνται δίδακτρα.

Εγγραφές στα ΑΕΙ – Αιτήσεις μετεγγραφής
 
Τις επόμενες μέρες και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το υπουργείο Παιδείας, θα ενημερώσει σχετικά με τις ημερομηνίες για την ηλεκτρονική εγγραφή των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια και αργότερα τις προθεσμίες για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή.     


Οι φετινές Πανελλαδικές είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων αρκετούς υποψηφίους, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Μια βασική αλλαγή είναι ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν σχολές με βάση κάτω από 8.000 μόρια.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, των Θεωρητικών Επιστημών, τα θέματα ήταν ευκολότερα από πέρσι άρα θα υπάρξει άνοδος των βάσεων, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει στο Sputnik ο Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο».
Στο δεύτερο πεδίο, που είναι οι Θετικές Επιστήμες, ο κ. Φλωρόπουλος τόνισε ότι τα θέματα ήταν ευκολότερα, συνεπώς και εκεί προβλέπεται άνοδος των βάσεων.
Στις Ιατρικές Σχολές, που είναι και περιζήτητες, ο πήχης θα ανέβει πάνω από τα 19.000 μόρια, καθώς τα θέματα ήταν πιο εύκολα.
Στο τέταρτο πεδίο, ο κ. Φλωρόπουλος εκτίμησε πως στις Οικονομικές Επιστήμες δε διαφαίνεται πως θα είναι τόσο μεγάλη και τόσο διακριτή η αύξηση. Παράλληλα, σε αυτό το επιστημονικό πεδίο αναμένεται να σημειωθεί και η χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Οι εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων φροντιστηρίων δέχονται συχνά τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνήματα από υποψήφιους που δεν συμπλήρωσαν καν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο, καθώς τα δεδομένα τούς απογοήτευσαν.

«Του χρόνου ξαναδίνεις εξετάσεις», έχει πει ήδη στον εαυτό του, όπως εξομολογείται στα «ΝΕΑ», 17χρονος υποψήφιος για τη Λογιστική και Χρηματοοικονομική του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή τα ναυτιλιακά τμήματα της πρωτεύουσας (τα οποία όμως απαιτούσαν την εξέταση ειδικού μαθήματος). Ο ίδιος, ωστόσο, θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Αποφάσισα να μη συμπληρώσω καθόλου Μηχανογραφικό Δελτίο γιατί δεν πέτυχα στα τμήματα που με ενδιέφεραν και νομίζω ότι η φετινή διαδικασία είχε στοιχεία αδικίας, αλλά βασικά μας καταπόνησε το άγχος. Σε μια τέτοια χρονιά, με σχολεία κλειστά, έξι μήνες τηλεκπαίδευση η οποία είχε χίλια προβλήματα και την πίεση της υγειονομικής κρίσης, αποφασίστηκε να αλλάξει και το εξεταστικό σύστημα», λέει και καταλήγει: «Ήταν μια δύσκολη και περίεργη χρονιά και αυτές οι αλλαγές πραγματικά με ενόχλησαν. Αποφάσισα ότι του χρόνου θα ξαναδώσω εξετάσεις».

«Δεν μπορούμε να το αποτιμήσουμε ακόμη σε επίπεδο εγγραφών καθώς δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εγγραφές των μαθητών μας για την επόμενη χρονιά, αλλά πράγματι φαίνεται μια τέτοια τάση», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης. «Δεν μπορώ δηλαδή να μιλήσω με αριθμούς, αλλά την τάση αυτή την είδαμε στη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων μας φέτος καθώς πολλά παιδιά αρνήθηκαν να το κάνουν», αναφέρει. Οι υποψήφιοι αυτοί ζητούν να παρακολουθήσουν εκ νέου μαθήματα και να προετοιμαστούν σωστά και χωρίς απρόοπτα για να ξαναδώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις την επόμενη χρονιά.

Βάσεις 2021: Η εξεταστική διαδικασία

Σύμφωνα με τους κανόνες της εξεταστικής διαδικασίας, εάν κάποιος διαλέξει να ξαναδώσει εξετάσεις την επόμενη χρονιά, έχει τις ίδιες πιθανότητες εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας με κάθε άλλο συνυποψήφιό του, αναλόγως του πώς θα γράψει σε αυτές. Εάν όμως αποφασίσει απλά να ξανακαταθέσει το Μηχανογραφικό του Δελτίο με βάση τη βαθμολογία που έχει ήδη συγκεντρώσει, τότε διατίθενται ετησίως από το υπουργείο Παιδείας 6% των θέσεων σε απόφοιτους της προηγούμενης χρονιάς και 4% σε απόφοιτους της χρονιάς πριν από αυτήν (το λεγόμενο 10%).

Το καλοκαίρι του 2022, βέβαια, η διαδικασία θα είναι για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων πιο απαιτητική, καθώς στο δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προστεθεί και η μείωση των επιλογών των υποψηφίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο τους μόνο στο 10% των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο (και 20% στα Επαγγελματικά Λύκεια). Έτσι, όπως είναι ήδη γνωστό, την επόμενη χρονιά στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρώτης φάσης οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα δηλώσουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση και αυτός δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων αυτού του πεδίου.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις επιλογές που δήλωσαν στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρώτης φάσης μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου Μηχανογραφικό Δελτίο δεύτερης φάσης. Σε αυτό, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, θα μπορούν να δηλωθούν, χωρίς περιορισμό επιλογών, σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις του επιστημονικού πεδίου στο οποίο έχουν πρόσβαση (εφόσον βέβαια επιτυγχάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της χρονιάς), οι οποίες έμειναν κενές κατά τη διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου πρώτης φάσης.

Βέβαια, πολλοί νέοι και νέες φέτος που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης μπορούν να επιλέξουν τις σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που παίρνει πλέον με μεγαλύτερη ευελιξία φοιτητές και φοιτήτριες από την ηλικία των 18 ετών, ή και σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα