Τρομάζει τους ειδικούς η Μετάλλαξη Δέλτα - Πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου

Τρομάζει τους ειδικούς η Μετάλλαξη Δέλτα -  Πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου

Ανησυχία εμπνέει η συνεχής αύξηση των εισαγωγών, αλλά και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία της χώρας καθώς η μετάλλαξη Δέλτα προελαύνει.
Η μετάλλαξη «Δέλτα» αλλάζει τα δεδομένα της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πρόκειται για μία ύπουλη μετάλλαξη που σαρώνει και απειλεί.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου ασθενούς. Πρόκειται για ένα 71χρονο οδοντίατρο, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της μετάλλαξης «Δέλτα».

Έδωσε μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για δύο εβδομάδες, αποτελώντας μια δραματική εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα λένε οι ειδικοί.

«Δυστυχώς χάσαμε έναν άνθρωπο πλήρως εμβολιασμένο, ο οποίος είχε ακολουθήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο ίδιος και η οικογένειά του. Δυστυχώς όμως, ο ιός, και μάλιστα αυτή η μετάλλαξη η φοβερή, παρέκαμψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και το προκάλεσε αυτή τη θανατηφόρα επιπλοκή» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο 71χρονος μπήκε στο νοσοκομείο με βαριά πνευμονία, όμως η πορεία του ιού ήταν μη αναστρέψιμη.

«Είναι 0,007%. Στη χώρα μου, να σας δώσω με δύο λόγια, 13.000 άοπλους θανάτους και έναν οπλισμένο θάνατο με πλήρως εμβολιασμένο. Είναι αδιανόητο, ούτε σαν ανέκδοτο μπορώ να το δεχτώ ότι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί να θεωρεί ως επιχείρημα: “Μα αφού κι ο εμβολιασμένος, δηλαδή ο οπλισμένος, μπορεί να πάθει ζημιά εγώ δεν κάνω το εμβόλιο”. Ίσα ίσα που αυτό το γεγονός που αποτελεί εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα μας κάνει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο και να λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, διότι με τη μετάλλαξη Δέλτα, το φθινόπωρο θα τα βρούμε πολύ σκούρα» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.

Μόνο όπλο ο εμβολιασμός τονίζουν οι ειδικοί, που προειδοποιούν ότι το ζητούμενο είναι να μην φτάσουν οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα συμπτώματα όσων έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα διαφέρουν από τα κλασσικά συμπτώματα της λοίμωξης, είναι ηπιότερα και μπορεί να αγνοηθούν.

Πονοκέφαλος, πυρετός, βήχας και σπανιότερα, καταρροή, είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, ενώ δεν καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό η απώλεια της όσφρησης.

Λήγουν οι προθεσμίες
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες, από αύριο, μπαίνουν σε επ’ αόριστόν άδεια άνευ αποδοχών σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν εμβολιασμένοι έστω και με την πρώτη δόση. Αυτό σημαίνει ότι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα λαμβάνουν μισθό ούτε ασφαλιστικές εισφορές.

H Aρχή Διαφάνειας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε έλεγχους σε όλες τις μονάδες φροντίδας, οι οποίες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα από 10.000-200.000 € σε περίπτωση που απασχολούν ανεμβολίαστο εργαζόμενο.

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο των εκπαιδευτικών και για να προσέρχονται στην εργασίας τους θα πρέπει να κάνουν μοριακό ή rapid test, το οποίο θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Όσοι δεν θα υποβάλλονται σε test ή δεν θα το δηλώνουν στην «Εργάνη» μπορεί να έρθουν αντιμετωποι με το πρόστιμο των 300 ευρώ αλλά και αναστολή εργασίας καθώς ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να μην δεχθεί την προσφορά εργασίας από τον εργαζόμενο αυτό.

Mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα