Φωτιές: Τα μέτρα στους πληγέντες και οι λόγοι που οδήγησαν στην καταστροφή

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα, η οποία συνεχίζει να ταλαιπωρεί Εύβοια, Ηλεία και Αρκαδία, με συνεχείς αναζωπυρώσεις, μην επιτρέποντας ακόμα τη λήξη συναγερμού. Με την κατάσταση, ωστόσο να οδεύει προς αποκλιμάκωση, έρχεται η ώρα του απολογισμού.
Μετά και τη δέσμη μέτρων στήριξης για τους πληγέντες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, έρχεται και η ώρα της κρίσης.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Νομίζω ότι με 865 πυρκαγιές αλάνθαστος δεν υπάρχει. Η συγνώμη του πρωθυπουργού ήταν μια στοιχειώδης, σωστή κίνηση, που πρέπει να τη βλέπουμε από τους πρωθυπουργούς. Τα λάθη προφανώς ήταν αρκετά, ακόμα περισσότερα ήταν τα προβλήματα που υπήρχαν. Πρέπει να συζητήσουμε γιατί δεν έχουμε αποτελεσματικό μηχανισμό», σχολίασε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.

«Η έκθεση Γκολντάμερ έμεινε στα χαρτιά»
«Εχτές ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ένα σχέδιο επτά σημείων που θα ήταν καλό να συζητηθεί και από την κυβέρνηση. Να απαντηθούν ερωτήματα. Γιατί πράγματα που ήταν έτοιμα μετά την τραγωδία και στην Ηλεία και στο Μάτι, όπως η έκθεση Γκολντάμερ, έμειναν στα χαρτιά, τα άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο περιθώριο. Οι άνθρωποι έβαλαν το στήθος τους μπροστά στη φωτιά. Αυτό για όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει μεγάλο παράδειγμα και υπόδειγμα για το τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Είχαμε συμφωνήσει με το πόρισμα Γκολντάμερ, και ο κ. Μητσοτάκης το ίδιο. Όλα αυτά έμειναν στα χαρτιά, και άφησαν τον κρατικό μηχανισμό στο όνομα ενός επιτελικού κράτους, και είδαμε να καταρρέει. Έγινε ανασυγκρότηση του πυροσβεστικού σώματος και της δασοπροστασίας επί των ημερών μας, και αυτά αφέθηκαν στη συνέχεια στο περιθώριο», σχολίασε η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εμπλακούν στην αναδάσωση»
«Έχουμε δέκατη μέρα μιας καταστροφής. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα και η ύπαρξη ενός σχεδίου. Ο κ. Χαρδαλιάς βγήκε μετά την καταστροφή για να απαντήσει σε δημοσιογράφους. Κατατέθηκε ένα σχέδιο επτά σημείων από εμάς, και στο οποίο ο κ. Τσίπρας μίλησε για εθνική στρατηγική, για το τι θα γίνει με τη δασοπυρόσβεση, πώς θα συγκροτηθεί το σχέδιο της δασοπυρόσβεσης. Είμαστε σε κλιματική κρίση. Στο σχέδιο που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι πρέπει να εμπλακούν οι τοπικές κοινωνίες, και να υπάρχουν σχέδια ανασυγκρότησης των τοπικών κοινωνιών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του. Από αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν ακούσαμε τίποτα τέτοιο. Ακούσαμε για αναδασωτέα 150 χιλιάδες στρέμματα γης και τα υπόλοιπα τα δίνει σε αναδόχους ιδιώτες. Πρέπει να γίνει αναδιαμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν μπορεί να είμαστε σε κλιματική κρίση και να ψηφίζεται ο νόμος Χατζηδάκη. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εμπλακούν και στην αναδάσωση. Το πρόβλημα με τον ανάδοχο και τους ιδιώτες είναι ότι χάνεται η εποπτεία του κράτους», τόνισε η ίδια.

«Λάθος» η ανάθεση αναδασώσεων σε ιδιώτες
«Έχω τεράστιες αμφιβολίες αν μια κυβέρνηση με το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο που προέβαλε επί δύο χρόνια, μπορεί να ανασυγκροτήσει τη χώρα μετά από μία τέτοια καταστροφή. Δεν μπορεί το κράτος να αναθέτει εκ των προτέρων χωρίς σχέδιο της αναδασώσεις και την ανασυγκρότηση μιας περιοχής σε ιδιώτες. Το κράτος είναι αυτό που είναι υποχρεωμένο να ανασυγκροτήσει τον τόπο, να εκπονήσει το σχέδιο. Είπατε τα ΕΣΠΑ θα δοθούν σε αναδόχους. Θα ξαναδούμε το ίδιο φαινόμενο, χρήματα να πηγαίνουν σε κάποιους γνωστούς φίλους ιδιώτες για να ανασυγκροτήσουν περιοχές; Ποιος σήκωσε την πανδημία στις πλάτες του; Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα προβλήματά του, γιατί υποχρεωθήκαμε όλοι να αντιληφθούμε ότι ο ιδιώτης ήθελε κέρδος. Υπάρχουν πολλές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σε αυτή την υπόθεση», σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου σχετικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί.

«Έζησα τις φωτιές στην Αχαΐα και τη Φωκίδα. Όλοι οι κάτοικοι έλεγαν ότι λείπει ο οποιοσδήποτε συντονισμός. Αυτό δείχνει ότι το επιτελικό κράτος είχε καταρρεύσει από πριν. Αμφιβάλλω ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», τόνισε η ίδια.

«Ο κ. Μπένος είναι ένας άνθρωπος που έδειξε στην Καλαμάτα ως δήμαρχος ότι μπόρεσε την περιοχή του να την ανασυγκροτήσει. Ο κ. Μπένος από μόνος του, είναι ένας άξιος άνθρωπος. Αλλά δεν ξέρω τι θα κάνει χωρίς τον κρατικό σχεδιασμό και χωρίς την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα