Βαρυμπόμπη: Η επόμενη ημέρα μια ασύλητης καταστροφής - Εικόνες αποκαλύψεις

Βαρυμπόμπη: Η επόμενη ημέρα μια ασύλητης καταστροφής - Εικόνες αποκαλύψεις

Χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έγιναν στάχτη. Δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα κάηκαν και υπέστησαν ζημιές 

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε drone στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Συναγερμός για τις συνεχείς  αναζωπυρώσεις 

Ανησυχία  προκαλεί οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στις Αδάμες. Αυτή την ώρα προσπαθούν τα εναέρια μέσα με επίγεια να προλάβουν να περιορίσουν το μέτωπο  

Ωστόσο οι καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις είναι αρκετά μεγάλες

Δήμαρχος Αχαρνών: Τεράστιες οι ζημιές
Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνει μιλώντας στο newsit.gr και ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός. Όπως είπε, δεκάδες σπίτια έχουν καεί.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες. Μιλάμε για δεκάδες καμένα σπίτια , αυτοκίνητα και επιχειρήσεις στην Βαρυμπόμπη. Στην περιοχή τώρα βρίσκονται συνεργεία του δήμου τα οποία έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών. Δεν μπορούμε ακόμα να δώσουμε νούμερα , πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την ώρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως μιλάμε για δεκάδες καμένα σπίτια», αναφέρει.Η επόμενη μέρα αποκάλυψε την τεράστια καταστροφή 

«έχασα τα πάντα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη»

Δεν υπάρχει αυτό, δεν έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα στη ζωή μου. Δεν ξέραμε πού να κρυφτούμε, τι να σβήσουμε, τι να σώσουμε» λέει κάτοικος της περιοχής ο οποίος είδε το σπίτι του να γίνεται στάχτη από την πύρινη λαίλαπα.

Χαρδαλιάς: Διάσπαρτες αναζοπυρώσεις στη Βαρυπομπη - 94 σπίτια, 27 επιχειρήσεις με σοβαρές ζημιές

Έκτακτη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές  που μαίνονται από την Τρίτη (3/8) στη χώρα μας,  πραγματοποιεί  αυτή της ώρα  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς,  από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Χαρδαλιάς

 
«γίνονται διαρκείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ευελπιστούμε για οριοθέτηση τουλάχιστον εντός της μέρας» ανέφερε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις χωρίς, όμως να ανακύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα.

 Επιχειρούν πολύ μεγάλες δυνάμεις: 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρα, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και περιοδικά 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Υπάρχει επίσης συνδρομή από ΕΛΑΣ, στρατό με πεζοπόρα και εναέρια μέσα, εθελοντές, και υδροφόρες των δήμων. 

Έχουν καεί 12.500 στρέμματα. Πρώτη εκτίμηση είναι 76 σπίτια με σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια με μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις με σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

 Περαιτέρω, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τη νύχτα έγιναν 71 επεμβάσεις και απομακρύνσεις 182 άτομα με κινητικά και ηλικιωμένοι 442 διασώσεις και απομακρύνσεις συνολικά. 

Από χθες το βράδυ ως τώρα σημειώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην Εύβοια, πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρα, 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη 1 ελικόπτερο. 

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η αλλαγή φοράς των ανέμων σε Βορειανατολικούς «δημιουργεί νέα δεδομένα». 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το πρωί πετάει με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας παρακολουθούσε τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Από έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ ξεκίνησε πιθανότατα η μεγάλη φωτιά 

Αιωρούμενα επιβλαβή σωματίδια στην περιοχή σας

Αναλυτική ενημέρωση έκανε το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Περιφέρεια Αττικής, σχετικά με τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα μετά την εκδήλωση από χθες της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Από τα στοιχεία του δικτύου των αισθητήρων του Ινστιτούτου, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στο λεκανοπέδιο της Αττικής: 

 Η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 18:00 χθες. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση αρχικά στο Δυτικό (Ίλιον) και κατόπιν στο Βόρειο τομέα (Πεύκη) του Λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα των ωρών 11:00-03:00, με δεκάλεπτες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια (μg) ανά κυβικό μέτρο αέρα. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 08:00 σήμερα παρέμειναν υψηλά (άνω των 50 μg/κυβικό μέτρο).
Στον Κεντρικό τομέα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων (άνω των 250 μg ανά κυβικό μέτρο), από τις 02:00 τα ξημερώματα σήμερα, η οποία διαρκεί έως τώρα. Στον Πειραιά παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 04:00, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα.
Σχετικά μικρότερη επιβάρυνση υπήρξε και στο Νότιο Τομέα, ακόμα και έως την περιοχή της Βουλιαγμένης (συγκεντρώσεις έως 90 μg ανά κυβικό μέτρο), από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα έως και τώρα.
Με βάση τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων στα σημεία μέτρησης στο λεκανοπέδιο, από τις 7:00 το πρωί της 4ης Αυγούστου οι υψηλές συγκεντρώσεις στον άξονα διάδοσης του καπνού ξεπέρασαν ακόμα και τα 250 μg ανά κυβικό μέτρο, ενώ μετά τις 9:00 παρατηρήθηκε μια ελαφρά βελτίωση της εικόνας.
Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg ανά κυβικό μέτρο (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτή την εποχή).
Δείτε σε real time την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας πατώντας εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τονίζει ότι «αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

77 πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα

ΔΕΔΔΗΕ: Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη

Στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, εξαιτίας των βλαβών που έχει υποστεί το δίκτυο διανομής από τις πυρκαγιές.

Στη Βαρυμπόμπη συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση γραμμής μέσης τάσης που τροφοδοτεί την περιοχή, ενώ στην Εύβοια χωρίς ρεύμα παραμένουν τέσσερις οικισμοί, επίσης εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Σποραδικές διακοπές μικρής διάρκειας σημειώθηκαν επίσης στο κέντρο της Αθήνας και το Περιστέρι.

Στην Κω εφαρμόζεται το πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση που ανακοινώθηκε χθες, καθώς οι τοπικές μονάδες παραγωγής, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που μειώνουν την απόδοσή τους, δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα