Αναζωπυρώσεις σε Βασιλίτσι και Ρόδο - Νέες φωτιές σε Λακωνία, Κω, Λίμνη Ευβοίας - Εκκενώνονται οικισμοί

Αναζωπυρώσεις σε Βασιλίτσι και Ρόδο - Νέες φωτιές σε Λακωνία, Κω, Λίμνη Ευβοίας - Εκκενώνονται οικισμοί

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Βασιλίτσι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Άγιος Γεώργιος, Λιβαδάκια και Βασιλίτσι».

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Έχει περάσει μέσα από σπίτια η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι

 «Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως πρόσθεσε, «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο ελικόπτερα, αλλά στην Μεσσηνία υπάρχει μία ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου - Νέστορος».

Σχετικά με την συγκεκριμένη φωτιά, ο Στάθης Αναστασόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εμείς στείλαμε μηχανήματα έργου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και να βοηθήσουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το ίδιο έχουμε πράξει από χθες και στην φωτιά στο Βασιλίτσι».

Σπάρτη: Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιά της Λακωνίας

Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και ένα εναέριο μέσο έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία. 
Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού από αέρος.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης, στην Λακωνία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Το γνωστό 112 που ενημερώνει με μήνυμα τους πολίτες σε περίπτωση κινδύνου, έστειλε πριν από λίγο μήνυμα για την εκκένωση περιοχών στη Μεσσηνία.

Οι περιοχές αυτές είναι: Βασιλίτσι, Λειβαδάκια, Άγιος Γεώργιος.

«Εκκενώστε τώρα προς Κορώνη» λέει το ενημερωτικό μήνυμα, που απευθύνεται στους πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών, λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Καίγονται σπίτια στη Μάνη

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι η φωτιά σε περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Γιάτρισσας, το οποίο δεν απειλείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY από την Πυροσβεστική Γυθείου, στην περιοχή επιχειρούν 20 Πυροσβεστικά οχήματα με περίπου 100 άνδρες, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 1 ελικόπτερο Έρικσον και 2 καναντέρ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμει και η ομάδα διάσωσης Λακωνίας, υδροφόρες και αθλητικοί σύλλογοι.

Η φωτιά είναι μεγάλη, δυνατοί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και αυτή τι στιγμή κινδυνεύουν τα χωριά Καστάνια και Σελεγούδι. Πριν από λίγο εκκενώθηκαν οι οικισμοί σε Καστάνια και Σελεγούδι. Οι κάτοικοι έχουν εγκαίρως απομακρυνθεί και δεν κινδυνεύουν.

Στα πρώτα σπίτια έφτασε η φωτιά στην Καστανιά, τα οποία δυστυχώς κάηκαν…

Ρόδος: Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς

Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, από τη Θολό έως τα Μαριτσά και την Ψίνθο, έχουν εκδηλωθεί από το μεσημέρι λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι σταδιακά ενισχύονται.

Για την αντιμετώπισή τους γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και από τις πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η μάχη για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει για τρίτη διαδοχική ημέρα το νησί της Ρόδου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η καταστροφή που έχει προκληθεί υπολογίζεται σε 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λίμνη της Ευβοίας - Εκκενώνονται οικισμοί

Την εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Ρετσινόλακκος που είναι κοντά στη Λίμνη της Εύβοιας και ο οικισμός Κοκκίνη όπου υπάρχουν κατασκηνώσεις έδωσαν πριν λίγο οι πυροσβέστες μετά τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή και η οποία είναι πάρα πολύ κοντά σε οικισμούς.

Κάνεις πλέον δεν μπορεί να εκτιμήσει προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά πάνω από τη Λίμνη της Εύβοιας καθώς έχει αναπτύξει πολλά και επικίνδυνα μέτωπα και κινείται και σε διαφορετικές κατευθύνσεις αφού έχει αναπτύξει μέτωπα που φτάνουν από το Ρετσινόλακκο στο Μουρτιά και από εκεί φτάνει στα όρια της Δάφνης.

 «Είναι πολύ επικίνδυνη η φωτιά δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη καμία εκτίμηση παρά μόνο προληπτικά να εκκενώσουμε τους οικισμούς Ρετσινόλακκο και Μουρτιά, όπως και άλλες εγκαταστάσεις βόρεια της Λίμνης οι οποίες κινδυνεύουν μεταξύ των οποίων και κατασκηνώσεις καθώς τα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτα» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος στο τέλος της mini σύσκεψης για την ασφαλή εκκένωση των οικισμών μετά την εισήγηση που έκανε η Πυροσβεστική.

Η δημοτική Αρχή αλλά και περιπολικά της Αστυνομίας προσπαθούν να συντονίσουν την κατάσταση να συγκεντρωθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και να απομακρυνθούν ενώ ήδη παίρνονται μέτρα ακόμη και για τις κατοικίες που υπάρχουν στις παρυφές της Λίμνης καθώς υπάρχει μέτωπο το οποίο κινείται απειλητικά και προς τα πρώτα σπίτια στη Λίμνη. 

Πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί είδαν τις φλόγες να περνούν τις πρώτες ζώνες άμυνας και να κατευθύνονται προς τους οικισμούς και για αυτό έδωσαν την εντολή για εκκένωση.

Ήδη στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο από την Εύβοια όσο και από γειτονικούς νομούς καθώς κρίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.

Η περιοχή είναι δασώσεις, οι άνεμοι ισχυροί και οι συνθήκες είναι ιδανικές για την επέκταση της φωτιάς ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η κινητοποίηση των δυνάμεων που υπήρξε για τη φωτιά στα Κριεζά έφερε αποτέλεσμα που μέσα σε λίγα λεπτά μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση και πλέον η φωτιά δεν εμπνέει κίνδυνο αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Όλες οι δυνάμεις αρχίζουν και συγκεντρώνονται στη Λίμνη της Εύβοιας όπου η φωτιά έχει επικίνδυνες διαστάσεις.

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Κω - Εκκενώνονται οικισμοί

Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά που προκλήθηκε νωρίτερα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου στο νησί της Κω, η οποία λόγω του δύσβατου της περιοχής, δεν μπόρεσε να περιοριστεί, με αποτέλεσμα να κατευθύνεται προς το Ασκληπιείο. 

Για την συνδρομή της κατάσβεσης έχουν καταφτάσει και εναέρια μέσα που επιχειρούν ρίψεις νερού.

Πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολής απομάκρυνσης των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή «Τσουκαλαριά», ενώ υπάρχει η πιθανότητα να εκκενωθεί και το Πλατάνι.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν ενισχύσεις, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Νέα φωτιά στα Κριεζά της Εύβοιας
 
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στα Κριεζά της Εύβοιας στη νέα φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης και καίει ανεξέλεγκτα.

Ολόκληρη η περιοχή έχει γεμίσει από καπνούς και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί καθιστώντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ιδιαίτερα δύσκολο. Πυροσβεστικές δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνονται στα Κριέζα ενώ σύμφωνα με του κατοίκους «η φωτιά βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή και η πυροσβεστική ενημερώνει τους κατοίκους για την πιθανότητα εκκένωσης στο χωριό Κριεζά».


 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα