Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, εκκενώθηκαν χωριά - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, εκκενώθηκαν χωριά - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στη Ρόδο καθώς το με μήνυμα του 112 οι κάτοικοι του χωριού Ψίνθος καλούνται να εκκενώσουν το χωριό.

 Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή Παντάνασσα της Ρόδου, και η οποία επεκτάθηκε γρήγορα και αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ψίνθος και Μαριτσά προς τα οποία κατευθύνεται η φωτιά, ενώ νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν την φωτιά και να μη εισέλθει στην κοιλάδα των Πεταλουδών

Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε πριν από λίγο και αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα σε όλο το νησί. Στην περιοχή της πυρκαγιάς παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ μέχρι πριν από λίγο επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

 Εντολή για την εκκένωση του οικισμού Ψίνθου δόθηκε λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, «Aν βρίσκεστε στην Ψίνθο Ρόδου εκκενώστε άμεσα προς Αφάντου από Επαρχιακή Οδό Αφάντου-Ψίνθου» αναφέρει η έκτακτη ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Αντώνη Καμπουράκη, εκτός από την Ψίνθο έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν από τους κατοίκους οι οικισμοί Μαριτσά και Δαματριά.

Οι φλόγες κινήθηκαν προσωρινά απειλητικά το απόγευμα και προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων, με τις Αρχές να προχωρούν στην προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και προσωπικού από την Κοιλάδα των Πεταλούδων, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ροδιακή, οι αρχές έχουν ζητήσει και από τους κατοίκους του χωριού Μαριτσά να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η φωτιά πλησιάζει και εκεί .

 Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, τρία ελικόπτερα, ενώ «σηκώθηκε» και το ρωσικό Beriev-200.

Το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης με πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις από την Αθήνα.

Χωρίς ρεύμα ολόκληρο το νησί
Μάλιστα, ολόκληρο το νησί βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αφού 3 γραμμές εναερίων καλωδίων στη Σορωνή υπέστησαν καταστροφές, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ δεν λειτουργεί ώστε να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Συνεργεία αυτή την ώρα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κινητή τηλεφωνία, είτε γιατί καταστράφηκαν από την φωτιά κεραίες ή λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης. Χωρίς νερό επίσης έχουν μείνει πολλές περιοχές του νησιού.

Πύρινα μέτωπα σε Αγρίνιο και Σουφλί
Εκκενώσεις οικισμών στο Αγρίνιο
Μεγάλη φωτιά στο Αγρίνιο ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής με την πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Εντολή για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω πυρκαγιάς που καίει δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι, του Δήμου Αγρινίου.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Πυρκαγιά στο Σουφλί

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι και γύρω από το χωριό Κοτρωνιά του Δήμου Σουφλίου, απειλώντας σπίτια αν και το χωριό δεν είναι κατοικήσιμο κατά την διάρκεια της χρονιάς,

Η πυροσβεστική ζήτησε την βοήθεια εναέριων μέσων, ενώ μηχανήματα του Δήμου είναι στη διάθεση όσων επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι έξι κάτοικοι που βρίσκονταν στο χωριό αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και αυτή τη στιγμή οδεύουν προς το χωριό Δαδιά.

Στο Σουφλί μάχη με τις φλόγες δίνουν 57 με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 24 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πύρινο μέτωπο στο Δίλοφο Φαρσάλων
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, την ίδια στιγμή, η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και 6 υδροφόρα οχήματα.

Παράλληλα, επιχειρούν από αέρος δύο αεροσκάφη.

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια του Δήμου Αιγιάλειας Αχαΐας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που αποτελούνται από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Επίσης, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Προσοχή! Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο 2 Αυγούστου για πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:


· Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

· Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

 
· Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

· Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 
· Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Πελοποννήσου

· Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

· Περιφέρεια Κρήτης

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα