Πύρινη κόλαση στην Αιγιάλεια – Δραματικές προσπάθειες της πυροσβεστικής

Πύρινη κόλαση στην Αιγιάλεια – Δραματικές προσπάθειες της πυροσβεστικής

Πυροσβεστικά οχήματα σπεύδουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Ζήρια κοντά στο Αίγιο.
Το πευκοδάσος της περιοχής έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυναμώνουν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή κάτοικοι της περιοχές προσπαθούν με λάστιχα ακόμη και με λεκάνες να σβήσουν τις εστίες που έχουν μπεις στις αυλές τους.

Οχήματα της πυροσβεστικής φτάνουν στα σπίτια για να τα σώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Ακριβώς από πάνω πετούν τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής που κάνουν απανωτές ρίψεις νερού.

Άλλοι με σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν να καθαρίσουν τα οικόπεδα λίγα μέτρα από τα σπίτια τους.

Στη “μάχη” με τις φλόγες ρίχνεται και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev αλλά και Canadair της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι χειριστές των ελικοπτέρων μέσα από πυκνούς τα οδηγούν μέχρι τη θάλασσα για ανεφοδιασμό.

Λίγη ώρα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς εκκενώνονται τα χωριά Ζήρια και Καμέρες, Λαμπίρι και Λόγγος, καθώς και μια κατασκήνωση με 110 παιδιά. Από το 112 εστάλη μήνυμα προς όσους βρίσκονται στην περιοχή

Έντρομοι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρίσκονται στην παλαιά Εθνική Οδό που έχει ήδη κλείσει για τα αυτοκίνητα, όπως και η νέα Εθνική Αθηνών – Πατρών.

Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων καθώς οι περισσότεροι επιχειρούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τη φωτιά. Προκειμένου να μην υπάρξει ροή αυτοκινήτων προς την Πάτρα αποφασίζεται να κλείσει και η γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον πέντε σπίτια στην περιοχή Ζήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Αρκετοί κάτοικοι αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στις κοντινές παραλίες. Το λιμενικό τέθηκε σε επιφυλακή και δύο σκάφη του απομάκρυναν από τι ακτές για προληπτικούς λόγους 15 άτομα.

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τέθηκαν σε επιφυλακή το νοσοκομείο του Αιγίου και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου καθώς επίσης και όλη η δύναμη του ΕΚΑΒ της περιοχής.

Σε ετοιμότητα το λιμενικό – Αναζητά ανθρώπους που κατέφυγαν σε παραλίες
Ο Εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού Σώματος κ. Νίκος Κοκκάλας – Πλωτάρχης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την κατάσταση που επικρατεί στην πληττόμενη περιοχή.

Σύμφωνα με όσα είπε μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά 107 άτομα, από τις περιοχές Μπούκα, Πεύκα και Λόγγο τα οποία έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο Αίγιο.

«Άμεσα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Ζήρια τέθηκαν σε ετοιμότητα το προσωπικό και τα υπηρεσιακά του λιμενικού σώματος μέσα, και το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κινητοποιήση εθελοντών και ιδιωτικών σκαφών. Μέχρι στιγμής έχουν διασωστεί 107 άτομα. Οι δυνάμεις μας παραμένουν στο σημείο για άμεση επέμβαση»,ανέφερε.

«Δεν υπάρχει πληροφορία για εγκλωβισμένους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Κάηκαν σπίτια – Εκκενώθηκαν χωριά
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ζήριας – Αιγιαλείας κ. Βασίλης Γλωσσίδης ανέφερε πως: «η φωτιά είναι σε εξέλιξη, δεν έχει οριοθετηθεί και όσο περνάει η ώρα τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Η φωτιά πέρασε μέσω από το χωριό έκαψε ό,τι βρήκε μπροστά της. Ευτυχώς δεν έχουν πληροφορίες για θύματα. Αν υπήρχε θα το γνώριζα», τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα